Hátborzongató utolsó mondatok

Magyar Tibor
2024. szeptember 19. csütörtök. 13:15

Pár napja napvilágra került a Titan tengeralattjáró utolsó üzenete. Az amerikai parti őrség szeptember 16-án, hétfőn kezdődött meghallgatása során levetítették a merülés animált rekonstrukcióját.

Az animált videó szerint a Titan június 18-án, helyi idő szerint reggel 9:20-kor kezdte meg a merülést a Polar Prince nevű támogató hajóról, Kanada partjainál. Röviddel 10 óra előtt a Polar Prince többször is megkérdezte, hogy a Titan látja-e a hajót a kijelzőjén – de válasz nem érkezett. 15 perccel később a Titan válaszolt és elismerte, hogy kapcsolatban vannak, de elvesztették a rendszert és a csevegési beállításokat.

A Polar Prince ismét megkérdezte: „Látod a Polar Prince-t a kijelzőn?” A Titan válasza pedig az volt: „Igen” és „Itt minden rendben.” 10:15-kor a Titan újabb üzenetet küldött, miszerint kelet-délkeletre vannak az „orrtól”, ami azt jelezhette, hogy közel vannak a Titanic roncsaihoz.

Pár perccel később a Polar Prince ismét megkérdezte, hogy látják-e a kijelzőn őket, de a Titan ehelyett azt kérdezte, hogy a Polar Prince is az orrnál van-e. Végül 10:47-kor, körülbelül 3350 méter mélységben, a Titan azt üzenete, hogy „két súlyt dobtak le”. A kapcsolat néhány másodperccel később megszakadt.

Repülőgépek lezuhanása előttről is maradtak fenn hátborzongató üzenetek. Egy lengyel gép 1987-ben Varsóból New Yorkba tartott, amikor nem sokkal a felszállás után a négy hajtóműből az egyik felrobbant, majd a mellette lévő másik is kigyulladt, valamint a magassági kormánylap is megsérült. A gép a Varsó mellett lévő Kabaty erdőbe zuhant. A fedélzeten lévő mind a 183 ember meghalt. A pilóta utolsó szavai ezek voltak: „Jó éjt, viszlát, sziasztok, meghalunk!”

„B… meg, meghaltunk!” – ez volt az utolsó mondata a pilótának a Rio de Janeiróból Párizsba tartó Airbus A330-as repülőn 2009-ben, amikor az Atlanti óceánba csapódtak. Erre csak két évvel később derült fény, csak ekkor találták meg ugyanis a gép feketedobozát. 228 ember lelte halálát.

A PSA, Pacific Southwest Airlines légitársaság 182-es járata összesen 144 ember életét követelte, Amerika leghalálosabb repülőgép-tragédiáját okozva azok után, hogy nemcsak a járaton ülők vesztették életüket, hanem azok is, akiknek házára ráesett a több tonnás gép 1978-ban. A tragédia előtti pillanatokban a pilóta figyelmeztette az utasokat arra, hogy becsapódnak, majd a légiforgalmi irányítóknak is közölte, lezuhannak. „Ennyi volt, baby” – tette hozzá. Ezt követően a hangfelvételeken hallható a másodpilóta vagy gépmérnök hangja is, aki elcsukló hangon így búcsúzott: „Anya, szeretlek.”

Nem csak a pilótáktól maradtak fenn utolsó mondatok. Magyarország egyik legmeghatározóbb királya, Mátyás király több napos szenvedés után hunyt el még 1490-ben. Feljegyzések szerint az ország első embere az utolsó napokban csak annyit mondogatott: „Jaj, jaj, Jézus.”

Marie Antoinette 1793. október 16-án nézett szembe a hatalmas tömeggel a kivégzésére ácsolt állvány tetejéről. Utolsó mondata állítólag egy hűvös szabadkozás volt, miután véletlenül hóhérja lábára lépett: „Bocsánat, nem volt szándékos.”

Kennedy meggyilkolása előtt a vele egy autóban utazó kormányzó feleségével beszélgetett, aki azt mondta neki, hogy „Nem mondhatod, hogy a dallasiaktól nem kapsz üdvözletet.” „Nem, biztosan nem!” – válaszolta az elnök állítólag, mielőtt lelőtték.

Marilyn Monroe 1962-ben bekövetkezett halála után exférje rendszeresen gondozta sírját. Szerelmét mi sem mutatja jobban, hogy Joe DiMaggio halála előtt annyit mondott: „Marilyn, végre ismét az enyém leszel.”

Elolvasom a cikket