Ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében mutatja be a Liliomfit a Vígszínház + VIDEÓ

MH/MTI
2024. szeptember 19. csütörtök. 21:41

A teátrum MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Liliomfi vígszínházi változata különleges, egymásba fordított szobákat idéző díszletben, a szereplők olykor a képregények világát idéző gesztusaival kerül színre, megtartva az eredeti mű báját. Kiemelték: a játék, a barátság és a szerelem fontosságára ébreszti rá a nézőt.

A magyar drámairodalom egyik legtöbbet játszott komédiáját Vecsei H. Miklós átiratában, Kovács Adrián és Mester Dávid zenéjével tűzik műsorra.

Objektum doboz

A vígjáték története, hangulata az eredeti Liliomfit idézi, és kiemelt hangsúlyt kap benne a különböző színészgenerációk közös játéka.

A Liliomfinak a filmművészetben is meghatározó szerepe volt, belőle született Makk Károly 1954-es filmje Darvas Ivánnal a címszerepben.

A vígjátékot 1849-ben, két és fél hónappal a világosi fegyverletétel után, állítólag mindössze két nap alatt írta meg a szerző. A cselszövésekre és félreértésekre épülő történet középpontjában egy szerelmi bonyodalom áll.

A vígszínházi előadás ifj. Vidnyánszky Attila második Liliomfi-rendezése. A Budaörsi Latinovits Színház 2015-ben mutatta be a szintén Vecsei H. Miklóssal és Kovács Adriánnal közösen készített előadásukat.

Ifj. Vidnyánszky Attilát idézik, aki elmondta: rengetegszer látta gyerekként a Liliomfit, és meghatározó élmény volt az egyetem végén a budaörsi Liliomfi-előadás, amelyet diáktársaival, barátaival hozott létre. „Akkor nekünk a bohóckodás sokkal többről szólt a színpadon és az életben is. Védekezés volt, egy beintés, egy fricska mindenre” – emlékezett a rendező, aki szerint kivételes lehetőség egy ekkora színpadon, ilyen remek színészekkel dolgozni.

„Jó volna vásári hangulatot teremteni a Vígben, forradalmat csinálni a színházban, valahogy időt utazni és kirántani a mostani formájából” – idézik a rendezőt.

A Csángálló zenekar élő muzsikájával kísért előadásban Keresztes Tamás mellett Gál Réka Ágota, Ötvös András, Szilágyi Csenge, Rudolf Péter, Hegedűs D. Géza, Gyöngyösi Zoltán, Varga-Járó Sára, Zoltán Áron, Méhes László, Borbiczki Ferenc, Molnár András és Nyomárkay Zsigmond játszik. A díszletet Csiki Csaba, a jelmezeket Cs. Kiss Zsuzsanna tervezte, a koreográfus Berecz István.

Elolvasom a cikket