Megbírságolták Balázsékat

MH/MTI
2024. szeptember 19. csütörtök. 16:41

A közlemény szerint a televíziós közéleti magazinműsorok, hírműsorok és kulturális magazinműsorok készítésének támogatására kiírt TVÁLLANDÓ2024 pályázat második fordulójában beérkező 28 pályázatból 26-ot talált támogatásra érdemesnek keddi ülésén a médiatanács: közéleti magazinműsorok készítésére hat pályázó között több mint 18 millió forintot, hírműsorok készítésére kilenc pályázó között több mint 87 ezer forintot, míg kulturális magazinműsorok készítésére 11 pályázó között több mint 21 millió forintot osztott szét a testület.

A KMUSZ2024 pályázat – amelynek keretében a magyarországi közösségi médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkező médiaszolgáltatók kaphatnak hozzájárulást a folyamatos működésüket biztosító műszaki fejlesztések megvalósításához – első fordulójában 14 jelentkező jutott összesen 45 millió forinthoz – tették hozzá.

A testület ismét megbírságolta a Balázsék című műsorszámot a kiskorúakat védő jogszabályok figyelmen kívül hagyása miatt. A Rádió1-en június 11-én sugárzott adást a médiaszolgáltató a III. korhatári kategóriába (tizenkét éven aluliaknak nem ajánlott) sorolta, holott azt a IV. korhatári kategóriába (tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott) kellett volna a közvetlen és közvetett szexuális utalások, valamint a közönséges, trágár nyelvhasználat miatt.

A műsorszámok korhatári kategóriába sorolására és sugárzási időpontjára vonatkozó törvényi előírások megsértése miatt a médiatanács 7 millió 150 ezer forint bírságot rótt ki a médiaszolgáltatóra, a Radio Plus Kft.-re, és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte. A jogsértés ismételtségére tekintettel a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét további 175 ezer forint bírsággal sújtotta a testület.

Bejelentés alapján vizsgálta a Médiatanács a Retro Rádión június 10-én sugárzott Bochkor című műsorszámot annak trágár nyelvezete miatt. A hatósági ellenőrzés azt állapította meg, hogy az elhangzottak megfeleltek a 12-16 év közötti korosztály érettségi szintjének, a műsorszám nyelvezete sem volt alkalmas a védendő korosztály kedvezőtlen befolyásolására, ezért a médiatanács nem indított közigazgatási hatósági eljárást a médiaszolgáltatóval szemben.

A Spirit FM százezer forintos bírságot kapott, mert május 27. és június 2. között nem tett közzé az előírtaknak megfelelő mennyiségű közszolgálati műsorszámot, szöveges tartalmat és hírműsorszámot, és túllépte a zenei művek maximális arányára vonatkozó vállalását is. A testület a médiaszolgáltatót, a Közösségi Rádiózásért Egyesületet a bírság mellett a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte.

A hatoscsatornán június 5-én este közzétett és négy alkalommal megismételt Tea Glóriával című műsorszám Az egészségmegőrzés új útjai rovatában egy termék népszerűsítésének módja és mértéke meghaladta a jogszerű termékmegjelenítés kereteit, ezáltal az LP Média Kft. összesen öt alkalommal sértette meg a termékmegjelenítésre vonatkozó jogszabályt. A médiatanács figyelmeztette a médiaszolgáltatót, hogy tegyen eleget a jogszerű magatartás követelményének, és tartózkodjon a jövőbeni jogsértésektől – ismertették a tanács döntéseit.

A közleményben kitértek arra is, hogy az NMHH a NICAM-hoz, a klasszifikációs rendelkezések érvényesülését vizsgáló holland szervezethez fordult a Netflixen elérhető Jurassic World: Káoszelmélet című műsorszám egyes részei miatt. Az epizódokat a holland joghatóság alá tartozó médiaszolgáltató 7+ korhatári jelöléssel látta el, ami a magyar szabályozás szerint a II. korhatári kategóriának (hat éven aluliak számára nem ajánlott) feleltethető meg, azonban a félelemkeltő és szorongásfokozó jelenetsorok miatt az epizódok a III. korhatár-kategóriába (tizenkét éven aluliaknak nem ajánlott) tartoznának, ezért az NMHH értesítette a NICAM-ot a vélelmezett jogsértésről, felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

A NICAM jelezte az NMHH felé, hogy eltérést észlelt a 7+ korhatári jelölés, valamint az adatbázisában szereplő, ijesztő képek miatt alkalmazandó 9+-os korhatár-besorolás között, és erről értesítette a médiaszolgáltatót. A médiaszolgáltató a NICAM megkeresését követően 10+-ra változtatta az epizódok besorolását, amelyek most már így érhetők el a Netflix felületén.

Elolvasom a cikket