Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

MH/MTI
2024. szeptember 19. csütörtök. 19:19

Zsigmond Barna Pál azt írta: Magyarország továbbra sem kér az illegális bevándorlókból, a magyar kormány kész mindent elkövetni annak érdekében, hogy az ország mentességet kapjon az elhibázott, és kudarcra ítélt uniós migrációs jogszabályok alkalmazása alól.

A holland kormány Ylva Johansson belügyi biztosnak címzett levelében még ennél is drasztikusabb lépésről tájékoztatta a brüsszeli vezetést, mindössze két nappal a német határszakaszok védelmének megerősítését követően. A holland migrációs miniszter szerdán bejelentette, hogy Hollandia mentességet kér az EU menekültügyi szabályai alól – tájékoztatott Zsigmond Barna Pál.

Kiemelte: Hollandia célja, hogy Európa legszigorúbb menekültügyi politikáját vezethesse be, ezáltal az országba irányuló migráció mértékét a lehető leghamarabban és erőteljesen kívánják korlátozni. A holland kormány minél hamarabb menekültügyi válsághelyzetet kíván kihirdetni, ily módon a parlament jóváhagyása nélkül, az országban tartózkodó külföldiek helyzetét szabályozó törvényt megkerülve vezethetne be új szabályozást – tette hozzá.

Zsigmond Barna Pál jelezte: az illegális migráció mielőbbi megfékezése érdekében a magyar kormány, csatlakozva Hollandiához, kérni fogja, hogy mentességet kaphasson az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, amennyiben az alapszerződés módosítása ezt lehetővé teszi.

Az ehhez szükséges jogi és adminisztratív lépéseket a kormány megteszi – hangsúlyozta.

Kijelentette: Magyarország ugyanakkor elkötelezett tagja a schengeni térségnek, és ez a jövőben is így marad. A német határlezárásokhoz az elhibázott bevándorláspolitika vezetett, és ez most már a szabad mozgást veszélyezteti – magyarázta.

Az államtitkár szerint a magyar modell bizonyítottan működik: a külső határokat kell megvédeni, a kérelmeket még a határon kívül kell elbírálni, az embercsempészek ellen határozottan fel kell lépni, a kiutasításoknak működniük kell, a segítséget pedig oda kell vinni, ahol baj van. Magyarország a schengeni rendszer alapján teljesíti kötelességét, több mint kétmilliárd eurót költött eddig is a határok védelmére egész Európa érdekében – mutatott rá. Megjegyezte: Brüsszeltől ezért egy fillért nem kaptunk.

Sőt, „józan ésszel nehezen felfogható módon”, Brüsszel mégis a magyarokat bünteti, sokezres migráns kvótát, migráns táborok felállítását írja elő kötelezően Magyarországnak – jegyezte meg.

Az Európai Unió Bírósága igazságtalan és felháborító ítéletében 200 millió euró pénzbírságra, valamint napi egymillió euró kényszerítő bírságra kötelezte az országot azért, mert nem vagyunk hajlandóak végrehajtani az elhibázott brüsszeli migrációs politikát.

Brüsszel azért bünteti Magyarországot, mert a béke pártján állunk, kiállunk az országhatárok védelme mellett, és nem vagyunk hajlandóak az illegális migrációt pártoló brüsszeli vezetés elképzelései szerint migránsok tömegét befogadni – közölte.

Úgy fogalmazott: a balliberális brüsszeli vezetés az európai demokratikus értékeket csúfolja meg, amikor kettős mércét alkalmazva egy jól működő határvédelmi rendszer miatt ítéli el Magyarországot, miközben Németország minden határátkelőjénél bevezette a határellenőrzést, és Nancy Faeser német belügyminiszter szerint egy modellt fognak kidolgozni az „illegális migránsok belépésének megtagadására”.

Eljött az idő, hogy Brüsszel meghallja végre az európai polgárok hangját, és felhagyjon irracionális, Európa békéjét és biztonságát veszélybe sodró migrációs politikájával – hangsúlyozta Zsigmond Barna Pál.

Az államtitkár szerint az európai politikában mielőbbi paradigmaváltásra van szükség, éppen ezért a magyar uniós elnökség egyik prioritása az illegális migráció megfékezése. Erre tekintettel kiemelt figyelmet szentelnek a migráció külső dimenziójának, így az érintett harmadik országokkal történő hatékony együttműködésnek és a visszatérések végrehajtási hatékonysága növelésének – sorolta.

Nem engedjük, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon! – írta Zsigmond Barna Pál.

Elolvasom a cikket