Mérgező anyagot találtak a levegőben

A Jama Network Open című szaklapban megjelent friss kutatás 15 elhunyt személy szaglógumóját elemezte Fourier-transzformációs infravörös spektroszkópia segítségével. Összesen 8 személy szaglógumójában találtak mérgező anyagokat. Összesen 16 fajta szintetikus részecskét találtak a szaglógumókban, amelyek mérete 5,5 mikrométertől 26,4 mikrométerig terjedt.

„Az eredmények rámutatnak arra, hogy a mikroműanyagok a szaglási útvonalon keresztül potenciálisan bejuthatnak az agyba, és mivel neurotoxikus hatású vegyületekről beszélünk, tovább kell vizsgálnunk az emberi egészségre gyakorolt hatásaikat” – írták a kutatók a tanulmányban.

A mikroműanyagok veszélyt jelentenek az ökoszisztémákra és az emberi egészségre. A szervezetbe jellemzően szájon át történő bevitel, belégzés és bőrrel való érintkezés útján jutnak be. A kutatások szerint a mikroműanyagok oxidatív stresszt, DNS-károsodást, szervi működési zavarokat, anyagcserezavarokat, immunválaszt, neurotoxicitást, valamint reproduktív és fejlődési rendellenességeket idézhetnek elő.

Korábbi tanulmányok mikroműanyagokat mutattak ki különböző emberi szövetekben, többek között a tüdőben, a belekben, a májban, a vérben, a herékben és az ondóban. Korábban úgy vélték, hogy a szervezetet védő vér-agy gát távol tartja ezeket a részecskéket az agytól. Ezért a mostani vizsgálat az első, amely kimutatta a mikroműanyagokat az emberi agyban.

„Adataink alátámasztják azt az elképzelést, hogy a szaglási útvonal a környezeti légszennyező anyagok fontos belépési helye. Figyelembe véve a mikroműanyagok által az agyban okozott lehetséges neurotoxikus hatásokat, valamint a műanyagokkal való széles körű környezeti szennyezettséget, aggasztó, hogy a jelenség összefüggésben lehet a neurodegeneratív betegségek növekvő gyakoriságával” – állapították meg a kutatók.

A szintetikus nanorészecskék még a mikroműanyagoknál is könnyebben bekerülhetnek a szervezetbe, így az emberi test műanyag-szennyezettsége a vártnál nagyobb mértékű lehet. Ez azért aggasztó, mert a mérgező anyagok bekerülhetnek a sejtekbe, és megváltoztathatják azok normális funkcióját, ami katasztrofális hatással lehet az egészségre.

Elolvasom a cikket