Minden hatodik ember letette az alkoholt, miután ezt megtudta róla

Kiderült, hogy az ivók jelentős része megváltoztatná szokásait, ha a kalóriatartalmat is feltüntetnék az italcímkéken.

A BMJ Open folyóiratban megjelent tanulmányban 4683 felnőtt vett részt Angliában. A tudósok a britek válaszait elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy az alkohol magas kalóriatartalma valóban ijesztő. A nagyivók 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy változtatna az étrendjén, ha a palackokon fel lenne tüntetve a kalóriatartalom. Az enyhén ivók körében ez az arány 44 százalék volt. Minden hatodik megkérdezett (18 százalék) azt mondta, hogy ritkábban fogyasztana alkoholt, ha tudna kalóriainformációkat.

„A férfiak által elfogyasztott kalóriák körülbelül kilenc százaléka, a nők öt százaléka alkoholos italokból származik. Tehát az alkoholon feltüntetett kalóriatartalom szerény mértékben hozzájárulhat az egészséges testsúly megőrzéséhez” – mondja Andrew Steptoe, a tanulmány vezető szerzője, a University College London Viselkedéstudományi és Egészségügyi Tanszékének professzora.

Egy évvel ezelőtt egyébként a Cambridge-i Egyetem tudósai végeztek hasonló vizsgálatot, amelyben több mint 600 rendszeres sör- vagy borfogyasztó önkéntes vett részt. Csoportokra osztották őket, és megkérték, hogy vásároljanak alkoholt egy szupermarketben, ahol a termékkártyákon jól láthatóak voltak a különféle figyelmeztető címkék.

Az önkéntesek egy csoportja olyan címkéket kapott, amelyen egészségügyi kockázatok voltak felsorolva. A többi résztvevő figyelmeztetéseit a megsemmisült máj sokatmondó fényképeivel egészítették ki. A harmadik csoporttal nagy betűkkel közölték: egy üveg 300 kalóriát tartalmaz. Az eredmények alapján a beteg máj nem tántorította el az inni vágyókat.

„Nincs bizonyíték arra, hogy az egészségre figyelmeztető címkék csökkentették a vásárolt alkohol mennyiségét” – számoltak be a tanulmány szerzői. „A kalóriatartalmú címkét kapó csoportban azonban az emberek négy egységgel kevesebb alkoholt választottak, mint a címkézetlen csoportokban.”

Elolvasom a cikket