Száznegyven kristálytiszta gondolat fényképekbe zárva + GALÉRIA

Nagy Áron
2024. szeptember 19. csütörtök. 12:35

A Magyarország 365 országos fotópályázatot 2019 óta minden évben meghirdetik. A pályázat célja, hogy hazánkat soha nem látott módon, profi és amatőr fotósok lencséin keresztül mutassák be ország-világ előtt.

Kaiser Ottó, a pályázat mentora és zsűrielnöke a csütörtöki megnyitón hangsúlyozta: egy világszínvonalú kiállítást sikerült ezúttal is összehozniuk a világszínvonalú Városligetben.

– A pályázók olyan képeket küldtek a felhívásunkra, amelyek a közös értékeinket ábrázolják. Fényképeztek természeti örökséget, fényképeztek épített örökséget, életképeket, kulturális hagyományokat, mindazt, ami a közösségi létünket igazolja és indokolja. Ahogy József Attila mondja: hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat – fogalmazott.

Szerinte, aki végigsétál a fotók előtt a Dózsa György út melletti sétányon „itt talál 140 kristálytiszta gondolatot.” Kiemelte azt is, hogy a fotográfia a felfedezés műfaja, és minden fotósnak megadatik a lehetőséget arra, hogy a „létezésünk titkait megörökítsék”.

A Magyarország 365 ingyenes szabadtéri kiállítás megnyitója

A Magyarország 365 ingyenes szabadtéri kiállítás megnyitója

Fotó: MH/Balogh Dávid

– Amíg a Magyarország 365 fotósai nem fényképezték le azt, hogy az éjszakai erdőben a gombaspórák milyen gyönyörű fátyoltáncot lejtenek, az ember talán nem is gondolt arra, hogy amíg alszik otthon, mi minden történik az éjszakai markolóvilágban. De akár egy hajnali harmatcsepp is: ha értő kezek lefényképezik, az egész világ tükröződik benne, és ugye milyen különös, hogy parányi gombaspórák és harmatcseppek kellenek ahhoz, hogy jobban lássuk a nagy egészet – emlékeztetett.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója ugyanakkor megragadta az alkalmat, hogy felhívja a figyelmet az egykori világhírű fotós, Klösz György fasori villájának megvásárlására. A társaság tervei szerint 2025 végén, 2026 elején a felújított épületben „méltó körülmények között megnyílik a Magyar Fotóművészeti Múzeum.”

A kiállítás egyébként a Battyhány Lajos Alapítvány, a Magyar Örökség Kezdeményezés Nonprofit Kft., a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Városliget Zrt. együttműködésében valósult meg. Ingyenesen látogatható bármikor a Városligeti Promenádon, de a Liget Budapest exkluzív vezetett sétákat is szervez. A sétákat heti két alkalommal, szombatonként 13:30-kor és vasárnaponként 16:00-kor tartják október 5-től. A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit Liget+ (www.ligetplusz.hu) honlapon lehet megtenni.

Elolvasom a cikket