Tisztítja a májat és enyhíti a reumát ez a szuperzöldség

A fekete fehérrépalé és a fekete retek kivonatok fogyasztása fertőtleníti az emésztőrendszert. A lé fokozza a gyomornedv termelését, serkenti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, emellett choleretikus és görcsoldó hatású. Ennek köszönhetően segít megszabadulni a puffadástól, és enyhíti a gyomorfájdalmat. Emellett segít a bakteriális és parazita fertőzések leküzdésében, megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól és a felesleges anyagcseretermékektől.

A fekete retek levét és kivonatait számos hajápoló kozmetikumban is használják, mint például a fekete fehérrépa samponokban és balzsamokban, testápolókban és ampullákban. Erősítik a hajhagymákat, megakadályozzák a hajhullást, táplálják a fejbőrt, és serkentik a növekedést.

Fekete fehérrépából saját készítésű hajápolót is készíthetünk. Egyszerűen reszeljük le a retket, és csavarjuk ki a levét. Ezután dörzsöljük be a gyümölcslevet a fejbőrbe. Tartsuk rajta körülbelül három órán keresztül, majd mossuk meg a hajunkat. Ismételjük meg ezt hetente két-három alkalommal legalább egy hónapig, hogy megerősödjön a hajunk és érezzük az eredményeket.

A fekete retek levét használhatjuk pattanásos és szeborreás bőr lemosására is. Mivel baktériumölő hatású, gátolja a faggyúkiválasztást, csökkenti a bőr fényét, a foltok és a pattanások megjelenését. Táplálja és hidratálja a bőrt, emellett serkenti a vérkeringést és elősegíti a sebgyógyulást.

Az olívaolajos retek a májat és a szervezetet is tisztítja. Egyszerűen reszeljük le a fekete retket, és adjunk hozzá egy kevés jó minőségű, nem túl finomított extra szűz olívaolajat. Ez a termék choleretic tulajdonságokkal rendelkezik, és segít megszabadulni a kis lerakódásoktól az epeutakban.

Elolvasom a cikket