Új okát azonosították az elhízásnak és az inzulinrezisztenciának

A Melbourne-i Egyetem (Ausztrália) tudósai megállapították, hogy az idegsejtek „beragadása” egy sűrű, ragasztószerű anyagba, az úgynevezett extracelluláris mátrixba az elhízást, az inzulinreziszteciát, valamint a 2-es típusú cukorbetegséget okozhatja – számol be a Sports.kz a Gazeta.ru-ra hivatkozva.

A tudósok elhízott és inzulinrezisztenciával küzdő egereken végzett kísérletek során megállapították, hogy a neuronoknak nevezett agysejtek „beragadhatnak”. Amikor az extracelluláris mátrixban – a sejtek mechanikai támaszát és a kémiai szállítást biztosító kötőszövetben – megrekednek, az idegsejtek a fibrotikus (heges) szövethez hasonlóan megvastagodnak.

A „beragadt” neuronok nem tudtak a szokásos módon működni, ami miatt a rágcsálók elvesztették a testsúly és az éhségérzet szabályozásának képességét. Emellett az agy megvastagodott idegsejtjei rezisztencia kialakulását mutatták az inzulinnal szemben, ami csökkentette a vércukorszint hatékony szabályozására való képességüket. A tudósok szerint az ilyen patológiák szervi károsodást és szívproblémákat okozhatnak.

Jelenleg nincsenek hatékony terápiák az inzulinnal szembeni idegi rezisztencia csökkentésére. További kutatásokkal ausztrál tudósoknak sikerült kifejleszteniük egy olyan neurofibrózis-gátlót, amely az agy extracelluláris mátrixára hat. A tudósok megjegyezték, hogy végső céljuk, hogy az elkövetkező három-öt éven belül klinikai használatra is elérhetővé tegyenek ilyen gyógyszereket. A kutatók szerint egy ilyen fejlesztés javítaná az elhízás és a cukorbetegség kezelésének hatékonyságát az embereknél.

Elolvasom a cikket