Védhet a ráktól és az emésztést is segítheti

Szirtes Györgyi
2024. szeptember 19. csütörtök. 17:53

Egy kis (40 gramm) friss füge 30 kalóriát, 0 gramm fehérjét, 0 gramm zsírt, 8 gramm szénhidrátot, 1 gramm rostot tartalmaz.

A szárított fügéből hiányzik a friss füge víztartalma, így sokkal kisebb, miközben a cukor- és kalóriatartalma nem változik. Az aszalt füge kisebb mérete azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel fogyasztunk nagyobb mennyiségű aszalt fügét, és így több cukrot és kalóriát, mint a friss fügéből.

A füge emellett sokféle tápanyagot tartalmaz kis mennyiségben, de különösen gazdag rézben és B6-vitaminban.

A réz létfontosságú ásványi anyag, amely számos testi folyamatban vesz részt, többek között az anyagcserében és az energiatermelésben, valamint a vérsejtek, a kötőszövetek és a neurotranszmitterek képződésében.

A B6-vitamin egy kulcsfontosságú vitamin, amely ahhoz szükséges, hogy a szervezet lebontsa a táplálékkal bevitt fehérjéket és új fehérjéket hozzon létre. Az agy egészségében is fontos szerepet játszik.

A fügének számos potenciális előnye van, többek között elősegíti az emésztést és a szív egészségét, valamint potenciálisan segít a vércukorszint szabályozásában.

Régóta használják házi gyógyszerként vagy alternatív gyógymódként az emésztési problémák, például a székrekedés kezelésére.

Rostot tartalmaz, amely segíthet az emésztés egészségének előmozdításában azáltal, hogy lágyítja és tömörebbé teszi a székletet, csökkenti a székrekedést, és prebiotikumként szolgál a bélrendszerét benépesítő egészséges baktériumok számára.

A füge javíthatja a vérnyomást és a vérzsírszintet, amely javíthatja az érrendszer egészségét és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Egy tanulmány szerint a füge kivonata csökkentette a vérnyomást normális vérnyomású patkányoknál, valamint azoknál is, akiknek emelkedett volt a vérnyomása.

Állatkísérletek az összkoleszterin, a HDL (jó) koleszterin és a trigliceridszint javulását is kimutatták, amikor fügelevél-kivonatot adtak hozzá az étrendjükhöz.

Számos ígéretes kémcsöves vizsgálatot végeztek a fügefalevelek rákos sejtekre gyakorolt hatásáról. A füge levelei és a füge növényekből származó természetes latex tumorellenes aktivitást mutattak ki emberi vastagbélrák, mellrák, méhnyakrák és májrák sejtekkel szemben. A kémcsöves vizsgálatok ígéretes kiindulópontot kínálnak, de humán vizsgálatokra van szükség annak értékeléséhez, hogy a füge vagy a fügefalevél fogyasztása hogyan befolyásolja a rák növekedését.

Jótékony hatással lehet a bőrre, különösen az allergiás dermatitiszben, vagyis az allergia következtében kialakuló száraz, viszkető bőrben szenvedőknél.

Elolvasom a cikket