Végzetes is lehet az álomevés

Lényegében az alvás és az ébrenlét vegyes állapotában az ősi agy átveszi az irányítást és ételt keres. Az ultrafeldolgozott ételek, például az édességek, sütemények, torták, fánkok, chipsek és kekszek a leggyakoribbak, amelyeket az érintettek fogyasztanak – írja az Elle.

A szakemberek szerint erre az alvászavarra fontos odafigyelni, mert súlyos problémákat is okozhat, különösen akkor, ha valaki allergiás. Az emberek olyan ételeket fogyaszthatnak, amelyekre érzékenyek, és aztán allergiás reakciót kaphatnak. Ez ritka eset, de mégis előfordulhat. A cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásához szintén hozzájárulhat a probléma. Szintén nagy az esély rá, hogy az álomevéstől szenvedők megvágják vagy megégetik magukat, miközben ételt készítenek, hiszen nincsenek maguknál teljesen – számol be az Elle.

A rossz hír, hogy az összes paraszomnia közül az alvásevés kezelése jelenti a legnagyobb kihívást, amelynek nagyon alacsony a sikerességi aránya. Az álomevésnek magasabb a kockázata, ha valaki más alvászavarban is szenved, például érinti a nyugtalan láb szindróma, az alvajárás vagy a narkolepszia. Ennél az alvászavarnál az epizódok gyakrabban fordulnak elő, ha az érintettek nem alszanak eleget.

Érdekesség, hogy ébredéskor az emberek, amikor felébrednek alig vagy egyáltalán nem emlékeznek arra, hogy mit tettek. A probléma bizonyos gyógyszerek, például az alvást segítő nyugtatók hatására is kialakulhat. Az álomevés leggyakrabban a 20 év alatti nőket érinti, de más korosztálynál és a férfiaknál is előfordulhat.

Elolvasom a cikket