Így lehet a legjobban kiszedni a ketchupfoltokat a fehér ruhákból

Irina Ljalina, az Állami Pedagógiai Egyetem Természettudományi Karának megbízott dékánja elmondja, hogy először is a lehető leggyorsabban töröljük le a ketchupot, és öblítsük le a szövetet hideg víz alatt, anélkül, hogy kézzel dörzsölnénk a foltot, hogy a behatolás ne legyen mély. Ezt követően többféle módon is meg lehet szabadulni a szennyeződéstől.

Lyalina azt javasolta, hogy használjon fehérítőt. Ezt a szövetre kell felvinni, és 20-25 percig kell hagyni, majd betenni a terméket a mosógépbe. Készíthet szódabikarbónából és hidrogén-peroxidból készült kását is, és alkalmazhatja a vízzel mosott szennyeződésre. A készítményt 15 percig kell hagyni, anélkül, hogy bedörzsölné a ruhát. Később az érintett területet hideg vízben kell mosni.

A folt kezeléséhez segít az ecet. A szakértő azt ajánlotta, hogy a foltra valami szappanos anyagot kenjünk, és öt perc múlva pontonként adjunk hozzá ecetet (9%-os). A dolgot további tíz perc múlva ki kell mosni.

A glicerin talán a leginkább megmagyarázhatatlan, de hatékony orvosság. Egy szivaccsal vigyen fel glicerint, és néhány perc múlva már indulhat is a normál mosás. Egy áporodott foltot jobban kezelhetünk felmelegített glicerinnel – tette hozzá Lyalina.

A foltot mindkét oldalon citromlével is kezelheti, és 5-10 percig hagyja állni, majd öblítse le vízzel. Az ammónium-karbonát, más néven savanyúságot szabályozó vagy kovásztalanító szer nagyszerű megoldás a ketchup- és bogyófoltok kezelésére.

Áztassuk be a foltot hideg vízbe, és kenjük sót a foltra, 10-15 perc múlva már moshatjuk is – magyarázta a szakértő.

A biológus által javasolt utolsó lehetőség az etil- vagy izopropil-alkohol használata. A folt két oldalára ezeket megnedvesített vattakorongokkal kell felvinni, és 10-15 percet várni. Azután ki lehet mosni.

Elolvasom a cikket