Lettország betiltotta az orosz nyelvet az ATM-eken

A Saeima csütörtökön elfogadta a hitelintézeti törvény módosításait, amelyek előírják, hogy a lett kereskedelmi bankok a továbbiakban nem kínálhatnak orosz nyelvi opciót az ATM-ek kezelőfelületein – olvasható a parlament honlapján közzétett közleményben

Az LSM hírportál szerint az országban az ATM-ek jellemzően lett, angol és orosz nyelvi opciót kínálnak.

Az új szabályozás értelmében az ATM-ek képernyőn megjelenő ügyfélfelületének „lett nyelven kell elérhetőnek lennie”, és „tartalmazhat az Európai Unió tagállamainak vagy tagjelölt országainak hivatalos nyelveit is”. Az orosz nyelv egyik kritériumnak sem felel meg.

Ennek következtében az orosz nyelvet eltávolítjuk az ATM-ekből” – áll a közleményben.

A változás 2025. január 30-án lép hatályba, hogy a hitelintézeteknek legyen idejük átprogramozni a technológiát – tette hozzá a közlemény. A módosítások hatályba lépéséhez a lett elnöknek alá kell írnia azokat.

A lett lakossági bankszektort a skandináv tulajdonú kereskedelmi bankok, például a Swedbank és a SEB uralják, de vannak magántulajdonban lévő hazai bankok is. Az országban nincsenek állami tulajdonú hitelezők.

Lettország – más balti államokkal, Észtországgal és Litvániával együtt – az egyik leglelkesebb támogatója volt Ukrajnának az Oroszországgal zajló konfliktusban.

Az orosz nyelvet Lettországban történelmileg az elnyomással hozták összefüggésbe – jegyezte meg az LSM. Az ország hatóságai évek óta csorbítják az oroszul beszélők jogait.

Bár a lett az egyetlen hivatalos nyelv, az orosz nyelvet a lakosság jelentős része beszéli, amelynek körülbelül 25%-át teszik ki az orosz nemzetiségűek az ország Központi Statisztikai Hivatala szerint.

Az ukrajnai konfliktus 2022-es eszkalálódását követően Riga számos intézkedést vezetett be az orosz anyanyelvűek ellen. A kormány az év elején úgy döntött, hogy jövő szeptembertől kiveszi az orosz nyelvet az iskolai tantervből.

Augusztusban Riga alpolgármestere a lakosok panaszaira hivatkozva az orosz nyelv használatának korlátozására szólított fel a város összes közterületén.

Júliusban egy aktivistát három év börtönre ítéltek, mert oroszbarát zászlókat helyezett ki az ablakaiba.

Júniusban a Lett Nemzeti Színház általános „moratóriumot” rendelt el a helyszínen tartott orosz nyelvű előadásokra.

Riga a nyár folyamán szigorította az orosz állampolgárok tartózkodási engedélyének kérelmezésére vonatkozó eljárásokat is, kiterjesztve a nyelvvizsga követelményét azokra is, akik korábban mentesültek ez alól.

Elolvasom a cikket