Nem csak az épített örökségről, a közösségekről is szól a rendezvény

MH/MTI
2024. szeptember 20. péntek. 21:31

Ágh Péter a szeptember 21-én és 22-én zajló programsorozat megnyitóján, a gödöllői Királyi Váróteremben kiemelte, hogy a rendezvénynek nemcsak a műemlékeink megismertetése a célja, hanem minden olyan épített örökség, legyen az épület vagy művészeti alkotás bemutatása, ahol jelen vannak, működnek közösségek.

Hozzátette, hogy e közösségek hagyományápoló, őrző munkája révén lehetnek ezek a helyek többek mint impozáns épületek, nekik köszönhetően beszélhetünk a helyi vagy a magyar kultúra sokszínűségéről.

Az államtitkár elmondta, hogy több műemlék a kulturális örökség napjai alkalmából ingyenesen lesz látogatható. A helyszínek közül kiemelte a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt, a vezetett túrákat a kalocsai érsekség területén, a geszti Tisza kastélyt. Tematikus helyszínként említette Ágh Péter a gödi vasútállomást, a soproni óvárost vagy a MÁV-GYSEV éttermeit.

Veöreös András, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke tolmácsolta a rendezvény fővédnökének, Sulyok Tamás köztársasági elnöknek az üdvözletét. Hozzátette, hogy az idén először az ÉKM és ICOMOS civil egyesület közösen szervezi meg a rendezvénysorozatot, ami jó példa arra, hogy a műemlékvédelem egy rendkívül összetett, sokrétű társadalmi tevékenység, amelyben az állami szereplőknek ugyanolyan fontos feladatuk, szerepük van, mint a civil szereplőknek.

A rendezvénysorozatot mintegy négy évtizede rendezik meg Magyarországon és ötven európai országban minden év szeptember harmadik hétvégéjén. Magyarországon több mint 400 programmal, 190 helyszínen várják az érdeklődőket országszerte.

Elolvasom a cikket