Ötvenesztendős a Rubik-kocka

A Rubik-kocka könyvek, színdarabok és hollywoodi szuperprodukciók állandó szereplője, egyetemi kurzusok tárgya, művészek inspirálója. Rubik Ernő szerint „a világ kormányainak a költségvetésük felét az oktatásra kellene fordítaniuk”.

Rubik 1979-ben engedélyezte a játék, a Magic Cube forgalmazását egy amerikai társaság, az Ideal Toys számára. A Rubik-kocka azonnali siker lett világszerte, többször nyert el Év Játéka-díjat, és az 1980-as évek kultúrájának meghatározója lett. 1980-ra a Rubik kocka az egész világon forgalomba került, több mint 100 millió eredeti darabot értékesítettek belőle, leginkább a kibocsátást követő, óriási népszerűséget hozó, első három év során. Minden idők egyik legkelendőbb játéka lett.

„A Magyar Posta az alkalomra két forint névértékű bélyeget bocsát ki. És huszonötszörös kockamilliomos lett Rubik Ernő magyar mérnök, a hüvelykujj-ficamító bűvös kocka feltalálója. A Föld 70 országában forgalmazott Rubik’s Cube 25 milliomodik példányát egy 10 éves francia kisfiú, Christophe Graindorge vette meg a nyugat-franciaországi Rouenban.”

Elolvasom a cikket