Zelenszkij az USA zöld jelzésére várva: „Ez már a B-terv”

Hangsúlyozta, hogy Kijev most a „győzelmi terv” jóváhagyására vár Joe Biden amerikai államfőtől. Zelenszkij beszédét az Európai Bizottság YouTube-csatornája közvetítette.

„Ami a tervünket illeti. Egy újságíró tegnap feltette nekem a kérdést: mi történik, ha Biden elnök nem támogatja a tervüket? Van B-terv? Őszintén válaszoltam, hogy már a B-tervben vagyunk, ebben élünk és harcolunk” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Oroszországgal való konfliktus pontját 2024-ben kell kitűzni. Szerinte a helyzet megoldása érdekében egy második „békecsúcsot” kell tartani, amelynek eredménye a probléma végleges megoldása lesz. Zelenszkij ugyanakkor kitartott amellett, hogy a konfliktus lezárásának egyetlen módja az általa javasolt „békeformula”.

Korábban kiderült, hogy Zelenszkij terve a konfliktus megoldására nyugati fegyverekkel történő csapásokat tartalmaz orosz területekre. Az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója, Szerhij Lescsenko elmondta, hogy a terv közvetlenül attól függ, hogy Kijevnek engedélyezik-e a külföldi fegyverek használatát a támadásokhoz.

Szeptember 19-én Zelenszkij bejelentette, hogy a „győzelmi terv” teljesen készen áll. Elmondása szerint a „kulcsfontosságú hangsúlyokat” is elrendezték.

Elolvasom a cikket