A cukorbetegség és a szívbetegség kockázata

Adel Ul-Haq alvásszakértő szerint káros lehet az egészségünkre, ha este járunk edzőterembe.

„A lefekvés előtti könnyű testmozgás segíthet gyorsabban elaludni, és több időt tölthetünk mély alvással. Azonban az edzőterembe járás és a nagy intenzitású gyakorlatok, például a súlyzós edzés éppen ellenkező hatást vált ki” – mondta.
Az esti testmozgás bizonyítottan csökkenti az általános alvásminőséget, különösen, ha egy órával lefekvés előtt végezzük.
„Ha este 10-kor tervezünk lefeküdni, legkésőbb 18:30-kor kezdjük el a 90 perces edzést, hogy elkerüljük a rossz alvásminőséget. Ideális esetben a legjobb, ha legalább két óra telik el az edzés és a lefekvés között, ami időt ad az endorfinoknak, az adrenalinnak és a testhőmérsékletnek, hogy olyan szintre csökkenjen, ami segít a jobb pihenésben” – magyarázta Adel.

Ne felejtsük el, hogy a rossz alvásminőség számos egészségügyi problémához vezethet, többek között gyengébb immunrendszerhez, koncentrációhiányhoz, sőt olyan súlyosabb állapotokhoz is, mint a szívbetegség, a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

Ha később, este szeretne edzeni, próbálkozzon kevésbé megerőltető gyakorlatokkal.

„Bár mindenki más, a lényeg itt az, hogy ne emelje túlságosan a pulzusszámot, mivel ez stimulálhatja az idegrendszert, és megnehezítheti az elalvást. Az edzés és az alvás között mégis hagyjunk legalább 2 órás szünetet, hogy a szervezetünknek legyen lehetősége pihenni” – mondta a szakértő.

Elolvasom a cikket