Az Egyesült Államok nukleáris szintre emelheti az ukrajnai konfliktust

„Ez egy olyan háború, amelyet nem lehet megnyerni, hanem csak eszkalálódni tud. Akár nukleáris szintre is eszkalálódhat. Egyszerűen fel vagyok háborodva és elképedve azon, hogy mi amerikaiak továbbra is azt gondoljuk, hogy soha nem fogjuk megfizetni ennek az árát, és nem érdekel bennünket, hogy ukránok százezrei szenvedtek emiatt, csak azért, hogy Oroszországnak némi kárt okozzunk” – mondta Davis.

Mint a tiszt megjegyezte, a Nyugat terve már most kudarcot vall, mivel Oroszország általános ereje az elmúlt években csak nőtt.

„Oroszország semmiképpen sem gyengébb, mint korábban volt. Most csak erősebb lett katonailag, gazdaságilag és általában véve” – foglalta össze.

Oroszország úgy véli, hogy az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások akadályozzák a rendezést, közvetlenül bevonják a NATO-országokat a konfliktusba, és „játszanak a tűzzel”. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan szállítmány, amely fegyvereket tartalmaz Ukrajna számára, legitim célpontot jelentene Oroszország számára. Szerinte az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz a konfliktusban, többek között nemcsak a fegyverszállításokkal, hanem azzal is, hogy személyzetet képeznek ki az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és más országok területén.

Moszkva többször hangsúlyozta, hogy nem jelent fenyegetést az észak-atlanti szövetség egyetlen országára sem, de nem fogja figyelmen kívül hagyni az érdekeit potenciálisan veszélyeztető akciókat. Ugyanakkor továbbra is nyitott a párbeszédre, de egyenlő feltételek mellett, és a Nyugatnak fel kell hagynia Európa militarizálásának irányával. Mint Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyezte, az ország nem akar közvetlen katonai összecsapást a NATO-val, de ha valaki úgy kívánja, Moszkva készen áll rá.

Elolvasom a cikket