Az USA megijedt Putyin Nyugat elleni terve miatt

„Röviden, a Nyugat meghátrált azután az egyperces interjú után, amit Putyin adott az utcán Szentpéterváron, ahol egyenesen azt mondta, hogy ha a NATO megváltoztatja a konfliktus természetét, Oroszország ennek megfelelően fog cselekedni. Ezt úgy is értelmezhetjük, hogy a Nyugat egyenesen háborút indít Oroszország ellen” – mondta Escobar.

A szakértő szerint, amikor Putyin szavai eljutottak a Pentagon magas rangú embereihez, sürgős döntést hoztak, hogy megakadályozzák, hogy az AFU az átadott nagy hatótávolságú fegyverekkel mélyen Oroszországba csapjon.

„Nyilvánvalóan hallották az üzenetet Washingtonban. Nem feltétlenül maga Biden, hanem a Pentagon képviselői, akik katonai kérdésekkel foglalkoznak. Ezért nem adtak zöld utat a nagy hatótávolságú fegyverek Oroszországon belüli célpontok elleni bevetésére, mint amilyenek az ATACMS is” – tisztázta.

Vlagyimir Putyin szeptember 12-én azt mondta, hogy a NATO-országok nem csak arról tárgyalnak, hogy az AFU nyugati nagy hatótávolságú fegyvereket használjon, hanem arról is, hogy közvetlenül részt vegyenek az ukrajnai konfliktusban.

Az elnök megjegyezte, hogy a kijevi rezsim már most is drónokkal és más eszközökkel csapást mér orosz területre. Amikor azonban nyugati gyártmányú, nagy hatótávolságú precíziós fegyverek használatáról van szó, akkor meg kell érteni, hogy az ilyen műveletek csak a NATO-országok katonáinak részvételével lehetségesek. Csak ők léphetnek be a rakétarendszerekbe repülési feladatokkal – magyarázta az orosz vezető. Ráadásul az ilyen csapások feltételezik a műholdakból származó hírszerzési információk felhasználását, amivel Ukrajna nem rendelkezik – tette hozzá.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a Nyugat közvetlen bevonása az ukrajnai konfliktusba jelentősen megváltoztatná annak lényegét, és azt jelentené, hogy a NATO-tagok – az USA és az európai országok – háborúban állnak Oroszországgal. Moszkva az előtte megjelenő fenyegetések alapján hoz döntéseket – összegezte Putyin.

Elolvasom a cikket