Ez áll az állandó éhség mögött

Gyakran előfordul azonban, hogy az ember folyamatosan éhséget érez, még a teljes étkezés ellenére is. Ennek számos oka van, amelyek a szokások és az életmód felülvizsgálatával könnyen korrigálhatók. A Times of India az állandó éhség gyakori okairól ír.

Nem eszik elég fehérjét

A jóllakottság érzéséhez fehérjére van szükséged. Ha nem tartalmaz elég fehérjét az étrend, a szervezet az étkezés után kielégítetlennek érezheti magát, így gyakrabban éhezik. A magas fehérjetartalmú ételek, mint például a csirke, a tojás, a bab és a túró, lassabban emésztődnek, és hosszabb ideig tartják a jóllakottság érzését. Ha nem eszik elég fehérjetartalmú ételt, gyakrabban érezhet éhséget, és ezért többet eszik.

Nem jut elég rosthoz

A rostok elengedhetetlenek az éhségérzet szabályozásához. A zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek példák a magas rosttartalmú ételekre, amelyek lassabban bomlanak le a gyomorban. Ez stabilan tarthatja a vércukorszintet és késleltetheti az éhségérzet kialakulását. A rostban szegény étrend hatására a szervezet gyorsabban bontja le az ételt, és újra éhesnek érzi magát.

Túl gyorsan eszik

A szervezet éhségjelzései összezavarodhatnak, ha túl gyorsan eszik. Az agynak körülbelül húsz percbe telik, mire rájön, hogy a gyomra tele van. Ha gyorsan eszik, gyakran elszalasztja azt a jelzést, ami túlevéshez és későbbi éhségrohamokhoz vezethet. Ha lassabban eszik, a szervezetének több ideje van arra, hogy megállapítsa, mikor van jól.

Nem iszik elég vizet

Nagyon gyakran a szomjúságot összekeverik az éhséggel. Ha dehidratált, az agy éhséghez hasonló jeleket kaphat, ami arra késztet, hogy ételért menjünk, amikor csak vizet kellene inni. A vízegyensúly fenntartása és az éhségjelzések szabályozása a nap folyamán minimálisra csökkentheti az indokolatlan étvágyat.

Nem alszik jól

Az éhséghormonokat, különösen a ghrelint és a leptint, megzavarhatja az alváshiány. A leptin a jóllakottságot jelzi, míg a ghrelin növeli az étvágyat. A szervezet több ghrelint és kevesebb leptint termel, ha nem alszik eleget, így éhesnek érzi magát még egy nagy étkezés után is. Az elegendő alvás kiegyensúlyozza ezeket a hormonokat, ami viszont csökkenti a fokozott étvágyat.

Evés közben elvonja a figyelmét

Lehet, hogy nem veszi észre, mennyi ételt eszik, ha tévénézés vagy telefonozás közben eszik. A zavart evés növeli a túlfogyasztás vagy a telítettség érzésének valószínűségét, ami aztán a későbbi éhségrohamokhoz vezet. Elégedettnek érezheti magát, és megelőzheti a krónikus éhségérzetet, ha evés közben tudatosságot gyakorol, figyel arra, hogy mit eszik, és minden falatot élvez.

Elolvasom a cikket