Ezt a világ legegészségesebb zöldsége

Milyen zöldséget kellene beiktatni az étrendbe?

A CDC szerint a vízitorma az erősebb hatóanyagú gyümölcsök és zöldségek közül magas koncentrációban tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb hasznos vegyületeket. Tökéletes tápanyagsűrűségi pontszámot kapott, megelőzve a pekingi káposztát, a mángoldot, a répazöldet és a spenótot, és ezzel az első helyet szerezte meg a ranglistán.

A tápanyagsűrűség az élelmiszerben lévő tápanyagok és az általa szolgáltatott energia vagy kalória mennyisége közötti arányt jelenti.

A tápanyagsűrűségi pontszám lényegében egy számérték, amelyet annak értékelésére adnak meg, hogy bizonyos élelmiszerek mennyire táplálóak. Mivel egyes zöldségek több rostot, mások pedig több vasat vagy káliumot tartalmaznak, fontos, hogy a heti étrended az erős élelmiszerek széles skáláját tükrözze.

A táplálkozási szakértők szerint azonban nem létezik olyan, hogy túl sok vízitorma.

„Egyszerre egy csészényit is megehet. Lehet gyakrabban vagy ritkábban is enni” – mondta Dana Ellis Hannes, PhD, a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i Orvosi Központjának vezető dietetikusa.

Az egyetlen dolog, amit tudni érdemes, hogy a vízitorma, más zöldségekhez hasonlóan, a főzés során veszít a C-vitamin és a B-vitaminok egy részét.

De mi is ez a növény?

A vízitorma egy apró, ízletes zöld fűszernövény, amelyet a konyhában gyakran használnak salátaként, fűszerként vagy köretként. Íze és aromája a tormára emlékeztet, kissé diós íze van.

A zöldségnek vékony szára és apró, kerekded levelei vannak. A levelek fajtától függően lehetnek sima vagy hullmáos levelek.

Ez a növény számos A-, C-, K- és B-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például káliumot, vasat és kalciumot tartalmaz.

Felhasználása sokoldalú: salátákhoz, levesekhez, szendvicsekhez adják, hús- és halételek fűszereként használják.

Antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik.

Otthon is termeszthető egész évben, akár az ablakpárkányon is.

Hogyan termeszthető otthon a vízitorma?

A vízitorma termesztése nagyon egyszerű:

Készítsen elő egy edényt. Bármilyen sekély tányér vagy tál megteszi. Helyezze bele a magokat. Terítse a magokat egy nedves papírtörlő vagy pamutkorong felületére. Hozzon létre üvegházi környezetet. Fedje le a tálat fóliával vagy üveggel, és helyezze meleg helyre. Rendszeresen öntözze meg. Tartsa nedvesen a papír- vagy pamutkorongot. 7-10 nap múlva fogyasztásra kész lesz.

Elolvasom a cikket