Görög joghurt vagy rendes joghurt?

A görög joghurt és a hagyományos joghurt közötti különbség a végső feldolgozási lépésekben jelentkezik. A görög joghurt előállítása során a savót és az egyéb folyadékokat leszűrik. Ez sűrűbb, zamatosabb, magasabb fehérjetartalmú joghurtot eredményez. A hagyományos joghurtot nem szűrik le, ezért hígabb és alacsonyabb fehérjetartalmú.

A szűrés még a zsírszegény változatokat is sűrűbbé, gazdagabbá és krémesebbé teszi, mint a nem szűrőkivonatúakat. Mivel a szűrés során eltávolítják a savót, több tejre van szükség a joghurt előállításához, ami növeli az előállítási költségeket.

A görög joghurt és a hagyományos joghurt összehasonlítása

Fehérje, szénhidrát és zsír:
A görög joghurt több fehérjét biztosít, mint a hagyományos joghurt. A Prevention magazin szerint annyi fehérje van benne, mintha három uncia sovány húst enne.

Emiatt fogyasztása remek módja annak, hogy formába hozza magát, hiszen a több fehérje fogyasztása azt jelenti, hogy nem lesz éhes hamarosan evés után. A fehérje hatékonyabban eltelít, mint bármely más típusú étel, így ideális nassolnivaló az étvágy megfékezésére.

Ráadásul a tejsavóból készült elkészítési módja azt jelenti, hogy kevesebb szénhidrátot és cukrot tartalmaz, mint a hagyományos joghurt.

A görög joghurt fogyasztása javíthatja a csontok egészségét, mivel kalciumban és fehérjében gazdag. A kalcium elősegíti a csontok egészségét, és csökkentheti a csontritkulás, egy degeneratív csontbetegség kockázatát. Az elegendő fehérjefogyasztás szintén létfontosságú a csontok egészségéhez.

Természetesen van egy dolog, amit szem előtt kell tartani, amikor görög joghurtot iktat a napi étrendjébe – a zsírokat. Valóban magasabb a zsírtartalma, mint a szupermarketben kapható hagyományos joghurtnak. Ha azonban figyel a zsírbevitelre, bármikor választhat alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes görög joghurtot, hogy megfeleljen a diétás igényeinek.

Textúra:
A görög joghurt sima és krémes, és sokkal sűrűbb, mint a hagyományos joghurt. Tulajdonképpen olyan, mintha inkább desszerttel, mint egészséges nassolnivalóval kényeztetné magát! Azért sokkal sűrűbb, mint a hagyományos joghurt, mert a tejből származó savót a görög termékből leszűrik.

Főzés
Ha valaha is megpróbál olyan görög ételt készíteni, amihez joghurtot kérnek a hagyományos joghurt egyszerűen nem lesz jó! Sima, krémes, szuper-szűrt és zsírtartalmú görög joghurtot kell beszereznie; a Tzatziki egyszerűen nem ugyanaz a zsírszegény, vizes normál joghurttal!

Cserélje le a savanyú szószt vagy a majonézt joghurtra. Friss ízt ad a pitéknek, kenyereknek és tacóknak, ami elégedetté tesz, és megkímél attól, hogy később néhány extra kalóriát égessen el.
A görög joghurt tökéletes mártogatós salátákhoz és sült burgonyához. De ez még nem minden.

Elolvasom a cikket