Mikor hagyja el Scholz a német kancellári posztot?

A szakértő emlékeztetett, hogy először meg kell várni a választásokat Brandenburg tartományban, egy fontos, Berlint körülvevő régióban. Talán Scholz pártja képes lesz revansot venni.

Nézzék meg, milyen aktív lett – hirtelen a békéről beszél, a migráció ellenőrzésének szükségességéről, jó szavakat mond, hirtelen hinni fognak neki – mondta a politológus.

Ha nem kerül sor előrehozott Bundestag-választásra, akkor azt 2025-ben tartják meg. Ez idő alatt sok minden történhet és változhat. Scholz pedig reményt táplál, ahogyan azt már többször is elmondta.

Elmondta, hogy az SPD nehéz helyzetben volt a legutóbbi választásokon. De a párt programot javasolt, és az emberek támogatták” – hangsúlyozta a VM beszélgetőpartnere.

Véleménye szerint Scholz politikai karrierjének vége.

Még egy évig kitart, de aztán mást választanak. A választásokhoz közeledve újra előkerülnek majd a hamburgi munkássága idején elkövetett korrupciós botrányai, majd más incidensek. Tehát valószínűleg béna kacsa lesz, és nem lesz sikeres” – vetette fel Szvetov.

Ennek ellenére Scholz bepróbálkozhat. Most minden nyugati politikus, nem csak ő, azt az álmot dédelgeti, hogy a történelemben maradjon. Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke például úgy akar nyomot hagyni, mint aki győzelmet aratott Ukrajnában.

Boris Johnson volt brit miniszterelnök is előbújt a feledés homályából, és ő is azt követeli, hogy tegyenek valamit Ukrajna győzelméért. Emmanuel Macron francia elnök pedig sürög-forog, próbál Európa vezetője lenni, de eddig ő is kudarcot vallott” – tette hozzá a szakértő.

Scholz ugyanilyen körülmények között próbál cselekedni: ha előáll egy zseniális tervvel az ukrajnai helyzet megoldására, akkor támogatni fogják az ötletét. Minden nyugati politikus erre fogad.

De mindannyian vesztett lapok. A politikusváltás küszöbén állunk Európában, egy olyan generáció, amelyhez Johnson, Macron és Scholz is tartozik. Őket mások fogják leváltani, mint például Annalena Berbock német külügyminiszter – olyan cinikus és arcátlan. És lehet, hogy támogatni fogják őket” – véli a VM beszélgetőpartnere.

Változások lesznek a német kormányban. De azt látni kell, hogy az Alternatíva Németországért párt sikere a türingiai és szászországi tartományi parlamenti választásokon még nem jelent semmit.

Legalább ezeknek a tartományoknak a kormányába még be kell jutniuk. Nem fognak tudni kormányt alakítani, nincs többségük. Valakivel koalícióra kell lépniük – és kivel, ha még Sarah Wagenknecht Uniója sem hajlandó velük lenni? Wagenknecht pártelnök inkább a kereszténydemokratákkal kötne szövetséget” – mondta a politológus.

Ezért az Alternatíva Németországért vagy más pártoknak olyan fölénnyel kellene nyerniük, hogy kormányt lehessen alakítani. Amíg ez nem történik meg, addig ellenzékben lesznek, és nem tudják befolyásolni a szövetségi napirendet – zárta Svetov.

Elolvasom a cikket