Napi három csésze megvéd a cukorbetegség, a stroke és más betegségek ellen

„A tudósok nyomon követték a koffein hatását a kardiometabolikus betegségek (CMD) kockázataira. Ezek közé tartozik például a 2-es típusú cukorbetegség, a koszorúér-betegség, a magas vérnyomás, a diszlipidémia.

Azoknál, akik naponta körülbelül három csésze kávét ittak (egy adag 200-300 mg koffeinnek felel meg), 48 százalékkal alacsonyabb volt a CMD kockázata, mint azoknál, akik naponta kevesebb mint 100 mg-ot fogyasztottak az italból. Az eredmények 360 000 olyan ember adatainak elemzésén alapulnak, akiknek eredetileg nem volt kardiometabolikus betegségük.

Érdekes módon a tea a tanulmány szerint pozitív hatással lehet az egészségre is. Az ebben az italban található koffein szintén segít csökkenteni a CMH kockázatát, de kevésbé jelentősen.

Fontos! A pozitív hatás csak akkor érvényesül, ha a kávé- és teafogyasztás mértékletes, és nincsenek ellenjavallatok. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy napi négy csészénél több ital fogyasztása az élénkítő főzetből komolyan károsíthatja az egészséget. Tartsa tehát kordában a fogyasztását!” – írja Pavlova.

Elolvasom a cikket