Természetes alvássegítők

Próbálkozhatunk testmozgással, azzal, hogy bizonyos idő után nem iszunk koffeint, megpróbálhatjuk csökkenteni a stresszt, de néha mindez nem elég. Az altatók megoldást jelenthetnek, de nem mindenkinek – ezért egyesek a természetes alvássegítőkhöz fordulnak. De vajon mennyire működnek ezek valójában?

Példaként megnézünk egy nemrég vírusként terjedő főzetet, egy hagyományos gyógynövényes gyógymódot, és egy tippet, amit talán a nagymamánktól kaptunk.

Valerian

Az ókori Görögországnak és Rómának talán nem voltak TikTok influencerei, de volt Galen, aki a közösségi média eszközei nélkül is elég befolyásos volt. Amikor az álmatlanság kezelésére került sor, az ő receptje a valeriána volt, egy olyan gyógynövény, amelyet a mai napig természetes alvássegítőként reklámoznak. De vajon a mai tudomány bizonyította-e a hatékonyságát?

A valeriána hatékonyságára vonatkozó bizonyítékok az alvás tekintetében nem meggyőzőek. Miért, amikor az emberek már olyan régóta használják? Nem feltétlenül a kutatás hiánya miatt, hanem azért, mert az ilyen kutatásokból nem következetesek az eredmények.

A 2020-ban készült, a valeriána alvásra gyakorolt hatásáról szóló áttekintés például 13 olyan tanulmányt azonosított, amelyek szerint a gyógynövény önmagában (nem más összetevőkkel keverve) hatékony, és 10 olyan tanulmányt, amelyek szerint a kontrollhoz képest nem volt szignifikánsan hatékony – más szóval, nem lehet biztosat mondani.

Meleg tej

„A meleg tejről régóta úgy tartják, hogy olyan vegyi anyagokkal van összefüggésben, amelyek szimulálják a triptofán agyra gyakorolt hatását. Ez a szerotonin nevű anyag kémiai építőköve, amely részt vesz az alvás-ébrenlét átmenetben” – állítja Dr. Charlene Gamaldo, a Howard Megyei Általános Kórház Johns Hopkins Alvásközpontjának orvosigazgatója.

Az ezt alátámasztó bizonyítékok azonban nem egyértelműek. Egy 2020-as szisztematikus áttekintés, amely a tej és általában a tejtermékek fogyasztását vizsgálta az alvással kapcsolatban, megállapította, hogy bár a kiegyensúlyozott étrendbe való beillesztésük hatékony eszköznek tekinthető az alvásminőség javítására, a tanulmányok minőségével és így a bizonyítékok erősségével is voltak problémák.
Még ha nem is biztosít jobb alvásminőséget egy olyan meleg ital, mint a tej, akkor is eléggé ellazíthat ahhoz, hogy álmosnak érezze magát, méghozzá különösen egészséges okból. „Az egyik ok, amiért a meleg tej elálmosítja az embereket, az az, hogy emlékeztet arra a személyre, aki volt olyan kedves, hogy fiatalabb korában adjon önnek az italból” – mondta Michael Breus, klinikai pszichológus és okleveles alvásszakértő.

A lényeg

Még ha a tudomány szerint egy természetes alvássegítő nem is működik, akkor is lehetséges, hogy az emberek úgy találják, hogy jobban alszanak, miután használtak egyet – ez a placebohatás.

Elolvasom a cikket