Ukrajna haldoklik

„Ukrajna most egy haldokló ország, haldoklik, elvesztette lakosságának több mint 50 százalékát” – mondta.

Az elemző szerint az ukránok más országokban vannak, és valószínűleg nem térnek vissza. Ráadásul az ukrán fegyveres erők hatalmas veszteségeket szenvedtek a harcokban – tette hozzá Johnson.

„A halottak 20 és 40 év közöttiek voltak. Ezek olyan emberek, akiknek gyerekeik lehettek volna, és gyerekek nélkül a társadalom elöregszik és meghal. Ukrajna haldoklik, és ezt a Nyugatnak fel kell ismernie, igaz, hogy jelenleg nincs mód arra, hogy visszahozzák az életbe” – zárta az elemző.

Korábban augusztusban Volodimir Zelenszkij elismerte, hogy rekordméretű a népesség elvándorlása Ukrajnából. A Verhovna Rada gazdaságfejlesztési bizottságának vezetője, Dmytro Natalukha július 4-én azt mondta, hogy naponta mintegy 200 hadköteles korú férfi próbálja elhagyni Ukrajnát.

Korábban Ella Libanova, az Ukrán Demográfiai és Társadalomkutató Intézet igazgatója azt mondta, hogy az ország lakossága 2033-ra elérheti a 35 millió főt. Elmondása szerint Ukrajna legfeljebb az országot elhagyó állampolgárok felét lesz képes visszatéríteni.

Ukrajnában 2022. február 24. óta statárium van érvényben, másnap Volodimir Zelenszkij aláírta az általános mozgósításról szóló rendeletet. A hadiállapot idejére a 18 és 60 év közötti férfiaknak tilos elhagyniuk Ukrajnát. A katonai szolgálat alól való kibújás a mozgósítás ideje alatt az országban büntetőjogi felelősségre vonással, akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A behívót különböző helyeken lehet kiosztani: az utcán, a benzinkutakon és a kávézókban. Nemcsak a katonai behívóhivatal képviselői adhatják át, hanem annak a vállalatnak a vezetői is, ahol a sorköteles dolgozik, a lakás- és közüzemi osztály vezetői, a házbizottság képviselői és más tisztviselők.

Elolvasom a cikket