A szemek és az erek szeretik ezt a zöldséget

„A sárgarépa a benne lévő karotin miatt értékes” – mondja Elena Voronchuk. – A karotin viszont pozitív hatással van a szervezet anyagcseréjére. Hiányával rendellenességek – korpásodás, száraz bőr, törékeny köröm és haj – jelentkezhetnek. A karotin mellett a sárgarépa béta-karotint is tartalmaz, amely az A-vitamin előanyaga. A sárgarépa luteint is tartalmaz, amely javítja a szem egészségét.

Az orvos szerint nagyon hasznos a sárgarépalé fogyasztása általános erősítőként és vitaminforrásként. Nem szabad elfelejteni, hogy egy pohár sárgarépalé körülbelül annyi vitamint tartalmaz, mint öt pohár szeletelt sárgarépa.

A gyümölcslé nagyon jó eszköz a vírusos betegségekből való felépüléshez – mondja Elena Voronchuk. – A sárgarépa többek között sok C-vitamint tartalmaz.

Mire van még pozitív hatással a sárgarépa?

Az emésztésre és az erekre – mondja a doktornő. – A sárgarépában sok rost van. A sárgarépa rendszeres fogyasztása jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. A zöldség segít csökkenteni a koleszterinszintet és javítja az erek rugalmasságát. A sárgarépa káliumot is tartalmaz. Ez értágító hatású, segít csökkenteni a vérnyomást.

És a sárgarépától még fogyni is lehet! Igen, igen, mert ha valaki sárgarépát eszik, gyorsan jóllakik. Az éhségérzet a zöldség elfogyasztása után több órán keresztül nem jelentkezik. Ennek következtében kevesebb ételt eszik a nap folyamán, ami azt jelenti, hogy csökken a napi kalóriabevitele.

Egy másik fontos szempont, hogy a gyökérzöldség K2-vitamint tartalmaz. Ez a vitamin felelős a csontszövet anyagcseréjéért, és megakadályozza a kalcium kioldódását. Ennek eredményeként csökken a csontritkulás kockázata. Ez különösen fontos az idősek és a menopauza utáni nők számára.

A sárgarépa egyik hasznos tulajdonsága, hogy képes megnyugtatni az idegrendszert.

A zöldséglevek sok tápanyagot tartalmaznak, de hiányzik belőlük a rost. Emellett az italok magas cukortartalommal rendelkeznek. Egy pohár sárgarépalé például 2 g rostot és 9 g cukrot tartalmaz. Ugyanennyi szeletelt nyers sárgarépa 3,5 g rostot és 6 g cukrot tartalmaz.

Elolvasom a cikket