Az ukrajnai konfliktus súlyosan károsította az uniós turizmust

Az orosz és ukrán turisták elvesztése, a fogyasztói bizalom csökkenése és az utazási költségek növekedése, amelyek mind a konfliktusból erednek, súlyosan érintette az EU néhány turisztikai célpontját – derül ki az Európai Utazási Bizottság (ETC) szeptemberben közzétett nagyszabású tanulmányából.

A tanulmány szerint az ukrajnai konfliktus 2022. februári kirobbanása előtt az orosz és ukrán kiutazó turizmus az iparág globális bevételeinek három százalékát (14 milliárd dollárt) tette ki. Európában az orosz turisták a szomszédos országok, például Lettország, Litvánia, Észtország, Finnország és Moldova, valamint a tengerparti úti célok, például Törökország, Montenegró és Ciprus beutazásainak 10-20 százalékát jelentették.

A tanulmány megjegyzi, hogy Ciprus különösen sokat szenvedett, mivel elvesztette az orosz turisták kilenctizedét – második legnagyobb piacát – és teljesen elveszítette az ukrán piacot. Finnország elvesztette legnagyobb turisztikai piacát, az orosz turistákat, ami „rendkívüli nehézségeket okozott a vállalkozásoknak, különösen az ország keleti részén” – áll a jelentésben. Bulgária hasonlóképpen elvesztette két kiemelt piacát, az orosz és az ukrán turistákat.

A jelentés szerint a konfliktus szélesebb körű hatása a gazdasági növekedés lassulásában, a magasabb inflációban, a kamatlábakban, a magasabb olajárakban és a szállítási költségek ebből eredő emelkedésében mutatkozott meg. Mindehhez társult az Európa mint úti cél iránti alacsonyabb kereslet, mivel a területet – különösen az amerikai és kanadai turisták számára – nem tartották biztonságosnak – teszi hozzá a jelentés.

Az ukrajnai konfliktus és a Covid–19 miatti járvány, valamint az azt követő utazási korlátozások előtt Európa volt a legnépszerűbb turisztikai célpont az oroszok körében, derül ki a hivatalos statisztikákból. 2019-ben Finnország és Észtország volt a legnépszerűbb uniós célpont az oroszok számára, őket követte Németország, Olaszország és Lengyelország – derül ki a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kiutazási határátlépési statisztikáiból, amelyeket a média idéz.

Az oroszok Európába utazása 2024 első félévében annak tizenharmadára csökkent, mint amit 2019 hasonló időszakában mértek – derül ki az FSZB friss statisztikáiból.

Ez a statisztika nem csak a turistautakat tartalmazza, és nem tartalmazza a más országokon keresztül érkező oroszokat.

Az ukrajnai konfliktus kirobbanása után az Európai Tanács teljes mértékben felfüggesztette az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodást. Ez megnehezítette és megdrágította az oroszok vízumkérelmezési folyamatát. Néhány európai állam teljesen leállította a turistavízumok kiadását az oroszoknak.

Elolvasom a cikket