Egyre emberibb az új ChatGPT

A modell, az OpenAI o1 nevű sorozat első tagja, csütörtökön jelent meg előzetesként, és a cég szerint rendszeres frissítésekre és fejlesztésekre számítanak. Fokozatosan válik majd elérhetővé a legtöbb felhasználó számára.

„Arra képeztük ki ezeket a modelleket, hogy több időt töltsenek a problémák átgondolásával, mielőtt válaszolnának, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy ember tenné” – írta honlapján a ChatGPT készítője.

„A képzés révén megtanulják finomítani a gondolkodási folyamatukat, különböző stratégiákat próbálnak ki, és felismerik a hibáikat.”

Az új modellek erejének példájaként az OpenAI megjegyezte, hogy az egészségügyi kutatók használhatják őket a sejtszekvenálási adatok kommentálására, a fizikusok pedig „a kvantumoptikához szükséges bonyolult matematikai képletek” létrehozására.

A ChatGPT új verziójának OpenAI 01 a neve és egy újabb nagy lépést képvisel az általános mesterséges intelligencia irányába

Az új AI-modellekben rejlő lehetőségeket Noam Brown, a vállalat kutatója is kiemelte. „Az OpenAI o1 másodpercekig gondolkodik, de célunk, hogy a jövőbeli verziók órákig, napokig, sőt hetekig gondolkodjanak. A következtetési költségek magasabbak lesznek” – írta az X csütörtöki oldalán, utalva azokra a költségekre – például a magasabb energiaszámlákra -, amelyeket a mesterséges intelligencia felhasználásával a bemenetekből történő következtetések levonása jelent. „De milyen költséget fizetnél egy új rákgyógyszerért? Az áttörést jelentő akkumulátorokért?” – tette hozzá.

Bár a technológia segíthet megoldani olyan kényes problémákat, mint a rák és az éghajlati válság, ugyanilyen összetett kihívásokat vet fel, például azt, hogy miként lehet kielégíteni a fejlett AI-rendszerek által igényelt jelentős áramigényt – ami ronthatja a globális felmelegedést.

Az új OpenAI modell még nem rendelkezik számos olyan funkcióval, „amelyek a ChatGPT-t hasznossá teszik” – mondta a cég -, mint például a webes információkeresés, valamint a fájlok és képek feltöltése. „De az összetett következtetési feladatokhoz ez jelentős előrelépés” – tették hozzá a fejlesztők.

Elolvasom a cikket