Ezek a fűszerek mindennél jobban felmelegítenek télen

A hideg évszakban a szervezetben minden folyamat lelassul, és igyekszik minél jobban felmelegedni – mondja Elena Vilhelmovna táplálkozási szakértő. – Amikor az ember fázik, romlik a hangulata. A hideg az immunrendszert is alááshatja. Ezért fontos, hogy télen helyesen étkezzünk. Jobb, ha hús- vagy halételekkel reggelizünk. A szénhidrátok ugyanis gyorsabban lebomlanak, mint a fehérjék. A fagyos időben a fűszerek nagyon hasznosak. Nemcsak az ételek ízét erősítik, hanem felgyorsítják az anyagcsere-folyamatokat és erősítik az immunitást. A gyömbér, a szegfűszeg, a kardamom, a fahéj tökéletes mind a húsételekhez, mind a desszertekhez. A velük készült vitaminos italok energia- és melegségforrást jelentenek, amelyek enyhíthetik a depressziót. A forró tejeskávé vagy a citromos tea is segít, mivel tágulásra készteti a gyomor és a száj ereit. A véráramlás fokozódik – a szervezete felmelegszik, és a hangulata javul.

Természetesen – mondja az orvos – a vékony emberek jobban fáznak. Az izomtömeghiány és a vegetovaszkuláris rendellenességek miatt különösen nehéz nekik fenntartani az optimizmust a hidegben. A felmelegedés érdekében a sovány embereknek csípős paprikával készült húsételeket kell enniük.

Helytelen táplálkozással télen sok pluszkilót szedhetünk fel, és rossz lesz a hangulatunk. Ezért kívánatos odafigyelni a dióra, borsóra, hajdinára, amelyekben sok a B-vitamin. Ez nemcsak a bőr és a haj szépségéért, hanem a stresszintért is felelős. A savanyú káposzta egész télen ott volt nagyapáink asztalán – vasat, kalciumot, nátriumot, cinket tartalmaz. A káposzta például remek C-vitamin-forrás.

A hideg évszakban az étrendnek a hő megőrzésére kell irányulnia. Ha ezt nem felejti el, akkor elfelejtheti a rossz hangulatot, és tavaszra nem lesznek extra kilói.

Elolvasom a cikket