Idén a török kulturális örökség köré épül a PONT Fesztivál programja

MH/ MTI
2024. szeptember 22. vasárnap. 11:26

A PONT Fesztivál évről évre egy-egy régió vagy ország az UNESCO által is jegyzett kulturális kincseit mutatja be, idén, a török–magyar kulturális évadhoz kapcsolódva a török hagyományok köré épül a rendezvény – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Hangvető és a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál közös, ingyenes programján az érdeklődők kipróbálhatják az UNESCO által is számontartott könyvdíszítő technikát, az ebrut, készíthetnek karagöz bábut, a szitanyomó és kollázs foglalkozásokon varázsszőnyeget, de lesz animációs workshop is.

Meg lehet majd ismerkedni a keleti táblás játékok világával, amelyek még az Oszmán Birodalom idején váltak ismertté és elterjedté, lesz élő mesemondás, az esti koncertek és Sipos János előadása pedig a török kultúra mélyebb rétegeihez igyekszik közelebb vinni az érdeklődőket.

Sipos János előadását a Junior Prima díjas Guessous Majda Mesi és Zenekara kíséri élő zenével. Rusan Filiztek, a Párizsban élő, kurd származású sazművész török, görög és örmény művészektől tanult, hogy hitelesen szólaltassa meg a több ezer éves hangszer repertoárját. A Nasip Kismet alapítója, Arif Erdem Ocak Ankarából érkezett Budapestre, és itt alapította meg magyar–török fúziós zenekarát.

A részletes programokról a fesztivál honlapján lehet tájékozódni.

Elolvasom a cikket