Josep Borrell a szudáni konfliktus tárgyalásos megoldását sürgette

MH/ MTI
2024. szeptember 22. vasárnap. 14:20

Az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli, hogy a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) ismételten erőszakot szítottak a Szudáni Fegyveres Erők (SAF) ellen, a harcok „drámai eszkalálódását” idézve elő ezzel a délnyugat-szudáni el-Faserben – nyilatkozott Borrell.

A következmények elérik azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút azon többezer ártatlan civil számára, akik a hadviselő felek kereszttüzébe kerültek. Különösen azok számára, akik a Szudán legnagyobb, Zamzam nevű menekülttáborában rekedtek – hívta fel a figyelmet a főképviselő.

Borrell az ENSZ Biztonsági Tanácsának idevonatkozó határozatában foglalt kötelezettségekre emlékeztetett, amelyek – mint kiemelte – azt követelik, hogy a Gyorsreagálású Támogató Erők haladéktalanul állítsák le az ostromot és enyhítsék a harcok intenzitását el-Faserben.

„A hadviselő feleknek, a velük szövetséges milíciáiknak és regionális támogatóiknak be kell tartaniuk a nemzetközi humanitárius jogot azáltal, hogy védelmezik a civileket, biztosítják az akadálytalan humanitárius hozzáférést, és lehetővé teszik a Zamzam tábor lakói számára a ki- és bejárást” – fogalmazott.

Az EU arra biztatja a szembenállókat, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz a konfliktus békés megoldása érdekében, valamint felszólítja a regionális és nemzetközi finanszírozókat, hogy hagyjanak fel a konfliktus támogatásával – írta a főképviselő.

Leszögezte: az EU nem lesz tanúja egy újabb népirtásnak. Továbbra is együttműködik nemzetközi partnereivel az elszámoltathatóság érdekében, hogy felelősségre vonják az emberijog-sértések elkövetőit. Az EU készen áll további szankciók bevezetésének mérlegelésére, mások mellett a vezető pozíciót betöltőkkel szemben – zárta nyilatkozatát az uniós diplomácia vezetője.

Szudánban tavaly áprilisban robbant ki fegyveres konfliktus az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo irányítása alatt álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF), valamint az utóbbival szövetséges milíciák között. A konfliktusban ezrek vesztették életüket. Az ENSZ adatai szerint körülbelül 25 millió ember – az ország lakosságának fele – szorul segítségre a harcok okozta éhínség miatt, és mintegy 8 millióan hagyták el otthonukat.

Elolvasom a cikket