Kiderült, milyen fegyverekért könyörög Ukrajna

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a Nyugat már ígéretet tett amerikai F–16-osok és francia Mirage–2000-esek küldésére. Az AFU tavalyi célja a pilóták kiképzése és a repülőgépek befogadására és karbantartására szolgáló infrastruktúra fejlesztése volt. Idén az ukrán hadseregparancsnokság célja a légi fölény elérése.
Umerov azt is elmondta, hogy Kijev folyamatosan beszámol a nyugati szövetségeseknek az Ukrán Fegyveres Erők harci műveleteinek tervezéséről. Elmondása szerint az AFU a szövetségesek döntésétől függ a nekik átadott fegyverek használata. A miniszter kifejtette, hogy ha a használatukhoz a parlament vagy az ország védelmi minisztériumának engedélye szükséges, akkor várniuk kell.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő korábban azt nyilatkozta, a Nyugat „az utolsó ukránig” megszállottja annak, hogy a háborút folytassa Oroszország ellen. Ugyanakkor az Egyesült Államokban és Európában továbbra is maradtak józanok, akik kellő figyelemmel elemzik Vlagyimir Putyin államfő szavait – jegyezte meg Peszkov.

Elolvasom a cikket