Lavrov: Putyin viccelt Kamala támogatásáról

Putyin a hónap elején Vlagyivosztokban újságíróknak nyilatkozva azt állította, hogy bár korábban Joe Biden amerikai elnököt támogatta, Harrisnek fog szurkolni, mivel Biden őt támogatja, miután júliusban felfüggesztette kampányát. Harris „olyan ragályosan nevet”, ami arra utal, hogy „minden jól megy neki” – tette hozzá. Putyin „támogatása” azonnal címlapokra került az Egyesült Államokban, a Fehér Ház pedig azt követelte az orosz elnöktől, hogy „ne beszéljen többet a választásainkról”.

Putyinnak „jó humorérzéke van, és gyakran folyamodik viccekhez beszédei és interjúi során” – mondta Lavrov a hét elején a Sky News Arabia hírügynökségnek.

Moszkva azonban „nem lát különbséget” Harris, Donald Trump volt amerikai elnök vagy bármely más amerikai politikus között, mert a hírhedt „mélyállam” működik az Egyesült Államokban.

A „mélyállam” kifejezés a kormány politikáját irányító, nem választott és gyakran ismeretlen kormányzati bürokratákra utal, különösen a hírszerző ügynökségek és a hadsereg vezetőire. Trump elnöksége során végig a mélyállam ellen szólalt fel, azzal vádolva annak tagjait, hogy akadályozták az Afganisztánból és Szíriából való kivonulásra irányuló erőfeszítéseit, és megrendezték a „Russia-gate” csalást, hogy rontsák a hírnevét és megkeserítsék a Washington és Moszkva közötti kapcsolatokat.

Putyin már korábban is azt állította, hogy ezek az árnyékbürokraták jelentik a hatalom valódi központját az Egyesült Államokban, és februárban azt mondta Tucker Carlson amerikai újságírónak, hogy az amerikai politika „nem a vezető személyiségéről szól, hanem az elit gondolkodásmódjáról”.

„Nincsenek illúzióim az amerikai vezetővel kapcsolatban” – mondta Lavrov a Sky News Arabia című műsorában, kifejtve, hogy bár Trump barátságos volt vele és Putyinnal, az ő kormányzása alatt mégis „rendszeresen, következetesen és meglehetősen komolyan” szankciókat vezettek be Oroszország ellen.

Hasonlóképpen, annak ellenére, hogy Biden „olyan fizikai állapotban van, hogy már régóta nem tudja vezetni az országot”, az USA fenntartja külpolitikáját. „Folytatja a katonai hadjáratot az ukrán rendszeren keresztül, és a világ más részein továbbra is blokkol minden olyan határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amely tűzszünetet követel a Gázai övezetben és Ciszjordániában.”

„A »gépezet« működik” – jelentette ki – és az a feladata, hogy soha ne legyen olyan versenytársa, amely veszélyezteti az amerikai dominanciát.

Ezzel a valósággal szembesülve Oroszországnak magára kell támaszkodnia – zárta Lavrov.

„Soha többé a történelmünk során nem fogunk arra támaszkodni, hogy egy »jó bácsi« majd eljön a Fehér Házba vagy egy másik nyugati fővárosba, és minden rendben lesz számunkra” – jelentette ki.

Elolvasom a cikket