Megvan, melyik a legegészségesebb bor

Kezdjük a habzóborokkal és pezsgőkkel, hiszen ezeknek külön univerzumuk van, különleges tulajdonságokkal. A legfőbb tulajdonságuk pedig a rengeteg szén-dioxid, ami valóban segíti az alkohol felszívódását a szervezetben. Ezért mondják az emberek, hogy „a pezsgő fejbe vág”, mert a pezsgők hirtelen és gyorsan bódítanak.

A leírtak már hátrányt jelentenek az egészségedre nézve… bár, hogy is nézzük a helyzetet: ha miután érzi a fejében a bódulatot, azonnal abbahagyja, akkor a pezsgő kiváló választás. Nem kell sokat inni, a szervezete és a mája is épebb marad, mint egy sima borral töltött este után. A probléma az, hogy a legtöbb ember nem hagyja abba. Igen, és cikkünk feladata az azonos mennyiségű italok előnyei és ártalmai. A pezsgőben ugyanannyi hasznos anyag van, mint a fehérborban, a kalória is közel van, de a szén-dioxid káros, miatta a pezsgő „elszáll”.

Száraz és édes borok

Nyilvánvaló, hogy az édes borokat magas cukortartalom jellemzi, ami egyáltalán nem kedvez az egészségnek, még akkor sem, ha nemes, természetes szőlőcukor van előttünk. Számos tudományos vizsgálat igazolja a feltételezést: a száraz borok rendszeres fogyasztása sokkal kevesebb problémát okoz, mint az édes és félédes boroké. A száraz borok kalóriatartalma pedig átlagosan másfélszer alacsonyabb.

Fehér- és vörösborok

A mértékletes és visszafogott fogyasztású borok előnyeit már régóta nem vitatják – ez bizonyított tény. Vannak polifenolok, tanninok, antioxidánsok, katechinek, vitaminok és még sorolhatnánk tovább.

A szőlőlé a vörös- és a fehérborok alapja. A lényeges különbség az, hogy a vörösbor készítésének alapanyagában szőlőhéj is van, a fehérbor készítésének alapanyagában pedig a héj helyett szőlőpép van. A héjról kiderült, hogy számos olyan hasznos anyag forrása, amelyek jobban segítenek az elhízás, a demencia, a depresszió, sőt a rák leküzdésében is. A különbség kicsi, de van és laboratóriumilag igazolt.

Ítélet: A legegészségesebb bor a száraz vörösbor.

Elolvasom a cikket