Sakkolimpia: Nemzetközileg jó visszajelzéseket kaptunk

MH/ MTI
2024. szeptember 22. vasárnap. 14:54

„Fontos, hogy ez itt megvalósult. Állami vezetők is érdeklődtek az esemény iránt, megjelentek a versenyen. De ami a legfontosabb, hogy sikerült a sakkot megmutatnunk olyan rétegeknek, amelyek az olimpia nélkül nem fordultak volna a sportág felé” – fogalmazott az MTI-nek Polyánszky.

Külön kiemelte, hogy a más olimpiákon az ürességtől kongó sakkexpo óriási sikert aratott az érdeklődők körében, köszönhetően a minden idők legjobb női játékosának választott Polgár Judit sakkpalotájának, vagy éppen Héra Imre nagymester angol és magyar nyelvű elemzéseinek, amelyek során az előző nap legérdekesebb partijait vette górcső alá telt házas közönség előtt.

A legjobb magyar férfi csapat kapcsán azt hangsúlyozta, hogy megérte az éltáblás Rapport Richárdot haza-, míg Lékó Pétert visszahozni, mert ez meghozta a várt eredményt.

„Olyan merítéssel rendelkező országokat, mint India, Kína és az Egyesült Államok történelmileg csak néha sikerül elkapni, de a magyar csapat az európai élmezőnyben van. Az a látvány, hogy a magyar válogatott ott ül a világ legjobbjai ellen és úgy kezdődik a névsor, hogy Rapport, Lékó, az a sakkszeretők számára óriási öröm” – mondta a hazai szövetség elsőszámú vezetője.

A női együttes kapcsán a mindössze 17 évesen éltáblás Gaál Zsóka teljesítményét emelte ki, mert fiatalon végig bírta az első tábla terhét, sok fontos győzelmet aratva.

„Sok olyat láttunk, hogy nem bírta el valaki ennek a terhét egy ilyen súlyú versenyen, amikor nem magáért, hanem az országért játszik. Gaál Zsóka viszont igazi vezéregyénisége volt a csapatnak és minden bizonnyal áttöri a 2400-as határt Élő-pontban. Nem én tudom megmondani 1800-as sakkozóként, hogy meddig juthat. Jelenleg Berkes Ferenc, a férfi csapatunk tagja az edzője, akinek köszönhetően másfél év stagnálás után új csúcsokat ért el Gaál Zsóka” – fogalmazott Polyánszky.

A svájci rendszerű verseny vasárnap zárul a 11., utolsó fordulóval, amelyben az egyaránt nyolcadik helyen álló kiemelt magyar csapatok Spanyolországgal találkoznak és győzelemmel a legjobb hat között zárhatnak.

Elolvasom a cikket