Zelenszkij hazugsággal vádolja az amerikai sajtót

A portál kedden azt írta, hogy mintegy 80 ezer ukrán katona vesztette életét, és további mintegy 400 ezren megsebesültek. A lap „egy bizalmas ukrán becslésre” hivatkozott, amelyet meg nem nevezett, az ügyet ismerő forrásoktól kaptak.

A riporterek pénteken megkérték Zelenszkijt, hogy kommentálja a WSJ becslését. „Nyolcvanezer? Ez hazugság. tényleges szám sokkal alacsonyabb, mint amit közzétettek. Jelentősen” – állította.

Bár Kijev nem ad rendszeres jelentéseket az áldozatokról, a parancsnokok és a reguláris katonák többször elismerték a nyugati sajtónak, hogy súlyos veszteségeket szenvedtek a harctéren, különösen a 2023-as sikertelen ellentámadás és a közelmúltban a Donbaszban zajló harcok során.

Februárban Zelenszkij azt mondta, hogy a harcok két éve alatt 31 ezer ukrán katona halt meg, a sebesültek számáról nem tett említést. A The Washington Post áprilisban egy meg nem nevezett ukrán törvényhozót idézett, aki szerint Zelenszkij „jelentősen alábecsülte” a halálos áldozatok számát, hogy megőrizze a morált Ukrajna lankadó mozgósítási törekvései közepette. Ukrajna azóta kibővítette sorozási törvényeit, hogy több férfit sorozzon be a veszteségek pótlására.

A WSJ becslése 480 ezer halottról és sebesültről megegyezik egy korábbi orosz jelentéssel, amely áprilisban arról számolt be, hogy Ukrajna mintegy félmillió katonát vesztett. Kijev azóta több mint 15 650 katonát veszített az orosz védelmi minisztérium szerint az oroszországi Kurszki terület augusztusban kezdődött inváziója során.

Moszkva sem közli saját veszteségeit. Vlagyimir Putyin elnök azonban júniusban azt mondta, hogy a harctéri veszteségek „egy az öthöz”. Korábban kijelentette, hogy a Nyugat kész „az utolsó ukránig harcolni”, és Kijevet eszközként használja fel az Oroszország elleni proxy háborújában.

Elolvasom a cikket