A sebész feltárta, mely élelmiszerek növelik nyolcszorosára a nyelőcsőrák kockázatát

A 70 Celsius-fok feletti hőmérsékletű ételek, köztük a tea napi fogyasztása nyolcszorosára növeli a nyelőcsőrák, és kétszeresére a gégerák kockázatát, mondta a NEWS.ru-nak az Állami Pedagógiai Egyetem orvosi karának tanára, Alekszandr Umnov sebész, számol be a Sports.kz.

Megjegyezte, hogy az ideális hőmérséklet 50-60 Celsius-fok a forró és 10 Celsius-fok a hideg ételek esetében.

„A napi 70 fokos vagy annál magasabb hőmérsékletű tea fogyasztása például kétszeresére növeli a gégerák, nyolcszorosára pedig a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor már egy kis, négy fokos csökkentés is a felére csökkenti a rák kockázatát. Ha rendszeresen nagyon forró teát iszunk, akkor krónikus égési sérülések keletkeznek a nyelőcsőben” – mondta Umnov.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy az ilyen ételek miatt élesen romlik az ízlelőbimbók működése, az ember nehezebben tud élvezetet szerezni az ételekből. A magas hőmérséklet tönkreteszi a fogzománcot, ami tele van szuvasodással – hangsúlyozta Umnov.

„A forró italok hatására az orrüreg erei kitágulnak, ez orrvérzést okozhat. Ha a nyelőcső megég, erős fájdalom jelentkezik a szegycsont mögött, hipersaliváció (bőséges nyálfolyás), hányás. Később a szervezet mérgezése, a nyelőcső hegesedése, a nyelőcső perforációja lehetséges” – tette hozzá Umnov.

Elolvasom a cikket