A Trump elleni merényletről írt a második gyilkossági kísérlet gyanúsítottja

MH/MTI
2024. szeptember 23. hétfő. 22:34

A hatóság által közölt levelek hónapokkal korábban keletkeztek, amelyeket Ryan Wesley Routh egy ismerősének küldött csomaghoz csatolt. Az írásokban Donald Trump ellen foglalt állást, az elnöki hivatalra alkalmatlannak mondva őt, és egy a volt elnök elleni merényletet sürgetett, valamint pénzt ajánlott bárkinek, aki, a szavai szerint „hajlandó befejezni a munkát”. Egy másik írásában Irán mellett foglalt állást, amiben azt hangoztatta, hogy mélységesen csalódott Donald Trumpban, és sürgette a perzsa államot a merénylet végrehajtására.

Szintén hétfőn a floridai bíróságon újabb meghallgatást tartottak, amelyen a bíró úgy döntött, hogy a tárgyalásáig őrizetben marad a floridai merényletkísérlet miatt letartóztatott férfi.

Ryon McCade vezető bíró a szövetségi ügyészség kérésének engedve tartotta fenn Routh előzetes letartóztatását.

A bírósági meghallgatáson az is elhangzott, hogy a férfinél elfogásakor útlevelet találtak, valamint a telefonján Floridán belüli különböző útvonalakra vonatkozó keresési előzményeket tártak fel.

Az őrizetbe vételhez kapcsolt, szintén hétfőn nyilvánossá vált hatósági feljegyzésből az is kiderül, hogy a gyanúsított augusztus 14-én, bő egy hónappal a feltételezett merényletkísérlet előtt utazott Észak-Karolina államból Floridába. Mobiltelefonja cellainformációi szerint ezt követően több alkalommal megfordult Donald Trump golfpályája közelében West Palm Beachen, valamint a volt elnök és elnökjelölt rezidenciája, Mar-a-Lago körül Palm Beach-en. A szövetségi ügyészség által kiadott iratban az is olvasható, hogy a férfi távcsöves puskája, egy gépkarabély több tárnyi lőszert tartalmazott.

A szeptember 15-i incidens nyomán az 58 éves gyanúsítottat egyelőre fegyverbirtoklási szövetségi törvények megsértésével vádolták meg, ugyanakkor az igazságügyi minisztérium irányítása alá tartozó szövetségi ügyészség jelezte, hogy további, az eddigieknél súlyosabb vádpontokkal egészíthetik ki a vádiratot, ami tartalmazhatja a merényletkísérletet.

Ryan Wesley Routh-ot szeptember 15-én Donald Trump golfpályájának kerítésénél a bozótban rejtőzködve a Titkosszolgálat egy ügynöke fedezte fel. Az ügynök lövéseket adott le a férfira, aki ezt követően fegyverét hátrahagyva elmenekült, de egy szemtanúnak köszönhetően hamarosan letartóztatták.

A volt elnök ellen július 13-án kíséreltek meg először merényletet, akkor a Pennsylvania állambeli Butlerben egy választási gyűlésen a 20 éves Thomas Matthew Crooks adott le több lövést. Donald Trump könnyebben sebesült meg, ugyanakkor egy embert meghalt és kettő súlyosan megsérült. A merénylő szintén meghalt, amikor a Titkosszolgálat mesterlövésze egyetlen lövéssel ártalmatlanította.

Elolvasom a cikket