Esti fényfutással kezdődött az Európai Sporthét

MH/MTI
2024. szeptember 23. hétfő. 21:54
Frissítve: 2024. szeptember 23. 22:06

Az esemény rajtja előtt Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, valamint Georg Häusler, az Európai Bizottság sportért, kultúráért és kreativitásért felelős igazgatója, illetve Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke mondott köszöntő beszédet.

Schmidt elmondta, ezen a napon az Európai Sporthét mellett a Led’s Run elnevezésű eseményt, valamint a Nemzeti Atlétikai Központ újbóli megnyitását is ünnepelni lehet.

„Az Európai Sporthét fő üzenete nagyon hasonló a mi programunkéhoz, amelynek lényege, hogy szeretnénk a sport eszközén keresztül minél több embert megszólítani, és szeretnénk, ha a sport bizonyos alapértékekre megtanítaná minél több honfitársunkat, hogy ennek eredményeként egészségesebb életet élhessenek. A Led’s Run a Sportoló Nemzet elnevezésű programunk keretén belül kerül megrendezésre, és nem véletlenül vagyunk itt, az atlétikai stadionban, hiszen küldetésünk, hogy ezek a létesítmények a világsztárokon túl a szabadidősportolókat is kiszolgálják” – fogalmazott az államtitkár.

Schmidt Ádám hozzátette, a rendezvénnyel azt is megünneplik, hogy a Nemzeti Atlétikai Központ újra kinyitotta kapuit, és a következő nagy, országos, vagy nemzetközi sporteseményig a szabadidősportolók vehetik birtokba, a létesítményt ennek megfelelően alakították át.

Az államtitkár elmondta, csaknem négyezer futó vett részt a hétfő esti rendezvényen.

A résztvevők kettő, valamint öt kilométeren állhattak rajthoz, s gyakorlatilag kívül-belül körbefutották a Nemzeti Atlétikai Központot.

A rendezvényen a párizsi olimpián és paralimpián részt vett magyar sportolók közül is többen jelen voltak, így többek között az aranyérmes nyíltvízi úszó, Rasovszky Kristóf, a szintén aranyérmes öttusázó, Gulyás Michelle, valamint a férfi párbajtőr csapattal győztes Koch Máté is.

Az eseményen a futás mellett egyéb sportos aktivitásokon is részt vehettek az érdeklődők.

Az Európai Sporthét az egyik legnagyobb sportolást és aktív életmódot népszerűsítő kampány, amelyet az Európai Bizottság kezdeményezett 2015-ben. A program célja, hogy az európai polgárok minden év szeptember 23. és 30. között, egy héten keresztül minél többet mozogjanak és lehetőség szerint a sporthét után is aktívak maradjanak. A sporthét a BeActive Nighttal zárul majd a Nemzeti Atlétikai Központ melletti Legendák Ligetében.

Elolvasom a cikket