Ez az apró mag normalizálja az összes szerv működését

„Ezek a morzsák egyszerűen szuperek: a népszerű magvak mindent normalizálhatnak” – olvasható a Portofranko-vl.ru weboldalon a cikk címében.

– Valóban, a len- és chia magok, valamint a kendermagok nemcsak a súlycsökkentésben segítenek, hanem a belső szervek munkájának normalizálásában is. Helyreállítják az emésztőrendszer működését, szabályozzák a koleszterinszintet a vérben, javítják a bőr és a haj állapotát – mondja Elena Voronchuk szakértő. – Az apró magvak aránytalanul nagy koncentrációban tartalmaznak hasznos tápanyagokat. A szervezetünk számára szükséges fehérjét, rostokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.

A chiában gazdag vasnak köszönhetően elfelejthetjük a vérszegénységet. Az egészséges gabonafélék napi fogyasztása rendbe hozza a hemoglobint.

Van-e különbség köztük, és melyek a leghasznosabbak a szervezetünk számára? Valóban van különbség a len-, chia- és kendermagok között: a kendermag előnyben van a fehérje tekintetében, míg a chia a rostok és a kalcium tekintetében nyer.

A lenmagban viszont van valami, ami a kender- és chia-magban nincs – lignánok, a mell- és prosztatarák megelőzésével összefüggésbe hozott fitokemikáliák. A lenmag tartja a rekordot az alfa-linolénsav (ALA), az omega-3 zsírsavak egyik osztályába tartozó zsírsavakban is.

A lenmag például oldható rostokban, amelyek stabilizálják a vércukorszintet. De vajon mindenki tudja-e, hogy a jótékony omega-3 savak nagy része éppen a lenmaghéjban található, amely nem emészthető? A maximális előnyök kihasználásához jobb, ha fogyasztás előtt összetörjük a magokat, majd salátákra, hús- és zöldségpörköltekre, turmixokra és koktélokra szórjuk” – mondja az orvos.

A chia magok egyébként csak kiegészítőként jók. Folyadékban megduzzadnak, kocsonyás szerkezetet nyernek, vagyis a gyomorban megnő a térfogatuk. Ez megszakítja az éhségérzetet. A tökmag egyébként a jótékony telítetlen savak, rostok, fehérje, mangán, cink, foszfor, magnézium jó forrásaként is hasznos.

Elolvasom a cikket