Sokan savanyúságként fogyasztják, de nagyon finom grillezve húsok mellé köretnek, vagy salátába nyersen lereszelve. A frissen facsart céklalé pedig egyenesen kincset ér.
1. Segít a rák megelőzésében
A cékla színe a piros pigmenteknek köszönhető, amelyek betacianin néven ismertek. Egyes kutatások szerint a betacianin védelmet nyújt bizonyos rákfajták, a máj-, a vastagbél- és a bőrrák ellen.
2. Méregtelenítő és zsírégető hatása van
A cékla erős májtisztító hatással bír, a máj pedig az egyik legfontosabb szerv a méregtelenítéshez. A cékla erősíti a bélrendszert is, a benne lévő betain pedig segíti a zsírok lebontását, ezért zsírégető hatása is van. Ha sárgarépával és uborkával fogyasszuk, még inkább segít lebontani a zsírt.
3. Vérnyomáscsökkentő
A cékla nitrátban gazdag. Az emberi szervezetben a nitrát nitrogén-oxiddá alakul, amely segít kitágítani az ereket. 2-2,5 deciliter céklalé fogyasztása órákra rendbe teheti a vérnyomásodat.
4. Javítja az állóképességet
A cékla magas nitrát tartalmának jótékony hatását edzés közben is érezheti, ugyanis a zöldség javítja a test oxigénfelhasználását, edzés közben később érzi fáradtnak magát. Emellett a regenerálódást is segíti.
5. Kiváló bőrproblémákra
A cékla C-vitaminban gazdag, ennek köszönhetően hatékonyan felvehetjük a harcot egy pohár céklalével a pigmentációk és különböző bőrfoltok ellen.
6. Gyulladáscsökkentő
A cékla a betain tartalmának köszönhetően hatékony gyulladáscsökkentő is. Megvédi a sejteket, a belső szerveket, rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a betegségeket.
7. Vérszegénység ellen is gyógyszer
Ha valakinek alacsony a hemoglobin szintje, akkor ajánlatos céklát fogyasztania. A céklának ugyanis magas a vas- és a folsav tartalma, ami jótékony hatással van a vérképzésre. Ráadásul a szervezet könnyebben veszi fel a céklából a vasat, mint más növényből.