Magyar hajó lett harmadik Európa legnagyobb vitorlásversenyén

MH/ MTI
2024. szeptember 23. hétfő. 14:44

A Silverrudder távja 134 tengeri mérföld, amely a dániai Fyn sziget megkerülését jelenti. A versenyzőknek számtalan nehézséggel kell megküzdeniük: zátonyok, erős tengeráramlatok, hidak és szűkületek között kell népes mezőnyben, sötétben, nagy hullámok között, változékony szelekkel, egyedül célba érni.

Juhász György ötödik alkalommal állt rajthoz, eddig csak egyszer sikerült befutnia, akkor kategóriájában másodikként. Az idei harmadik hely értékét mutatja, hogy 350 vitorlázó között érte el, ráadásul egy magyar tervezésű és gyártású hajóval, a Flaar 24-essel – tájékoztatta az MTI-t hétfőn a hajóosztály.

„Nagyon örülök ennek az eredménynek, és büszke vagyok arra, hogy a Flaar 24 hajóval ilyen kimagasló teljesítményt tudtam elérni egy ennyire összetett versenyen. Az idei körülmények különösen nehezek voltak, mert a tökéletes szélcsendtől a viharos lökésekig, a feszített víztükörtől a kétméteres hullámokig minden előfordult.

A legnehezebb számomra a köd volt, amikor a hajó orráig nem láttam el, és így kellett 10-13 csomóval (18-24 km/ó) száguldani az éjszakában. A körülöttem lévő többi hajó hangjait csak hallottam, de a pozíciófényeiket esélytelen volt észrevenni” – nyilatkozta Juhász György, aki 28 óra 10 perc 44 másodperces eredménnyel futott be. A Flaar 24 hajót, amelyet a Flaar Kft. (Tótvázsony) fejlesztett ki, idén az Év Európai Yachtja díjra jelölték.

Elolvasom a cikket