Mérgező is lehet a vörösbab

A hüvelyesek, kiváltképp a babfélék egészséges fehérje- és rostforrások. A vegán és vegetáriánus étrendet és életmódot követő emberek számára a bab alapvető táplálék, de a magyar konyhában is fontos helye van ennek a hüvelyesnek. Sokan azonban nem tudják, hogy komoly mérgezéses tüneteket okozhat, ha nem megfelelően készítjük el.

A vegán életmódot követő Anne Sullivan egy fehérbabos ragu receptjét próbálta ki. A leírtak szerint beáztatta a babot, majd egy slow cookerben főzte meg a fogást. Ennek a gépnek a lényege, hogy alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig készül az étel, így a hagyományos főzéssel ellentétben az értékes tápanyagok benne maradnak az alapanyagokban. Ez okozta a bajt.

A hüvelyeseket ugyanis legalább 10 percig magas hőmérsékleten kell főzni, hogy elpusztítsuk a bennük lévő méreganyagokat. A babfélékben ugyanis fitohemagglutinin található, ez pedig mérgezéses tüneteket, vagy hosszú távon betegséget is okozhat. Az emésztőenzimek nem tudják lebontani a fitohemagglutinint, így az érintetlenül áthalad az emésztőrendszeren, és változásokat okozhat a bélrendszerben. Károsíthatja a bélfalat, és hatással lehet a belső szervekre, például a vékonybélre, a hasnyálmirigyre és a májra is.

Ha nem forraljuk legalább tíz percig a babot, akkor az étel elfogyasztása után egy-két órával hányingert, hányást, hasi fájdalmat és szédülést tapasztalhatunk. A tünetek azonban a legtöbb esetben nem súlyosak, és maguktól elmúlnak.

A babmérgezés veszélye csak a nyers babok esetében állhat fenn, hiszen a konzervbabokat a gyártás során megfelelően feldolgozzák.

Elolvasom a cikket