Nagyon egészséges ez az ehető dísznövény

A kakastaréjt vagy más néven Celosiát érdemes még most ősszel megkóstolni, hiszen az első fagyokig folyamatosan hoz fiatal, fogyasztásra alkalmas hajtásokat. A tollas virágformájú és kakastaréjra emlékeztető „cristata” formájú változatai sokféle színárnyalatban pompáznak.

A leveleket és a fiatal hajtásokat megfőzhetjük, levesek és pörköltek készítéséhez használhatjuk, illetve köretként is finom. Levelei, fiatal szárai, sőt a fiatal virágkezdemények a főzés során könnyen megpuhulnak. Íze leginkább a spenóthoz hasonlít. Elsősorban a friss leveleket érdemes fogyasztani, de az idősebb levelek is fogyaszthatók, akkor is, ha már picit keserűek. A keserű íz nem jelenti azt, hogy mérgező, sőt inkább hasznos, mert étvágygerjesztő hatása van.

Magról vethető, így négyhetes korától már szedhető. Kora őszi vetéssel másodnövényként is termeszthető, vagy cserépben elvetve télen, az ablakpárkányon is tartható.

Ha zöldségként fogyasztjuk, akkor a bimbókat inkább távolítsuk el a tövekről, hiszen ekkor a levélhozam növelése az elsődleges cél. A kakastaréj levelei enyhén fanyar és diós ízűek, amelyek jól illenek a friss zöldségekhez és a citrusos öntethez. A virágok színpompája pedig egyedivé és látványossá teszi a salátát, így az étel megjelenése is lenyűgöző lesz.

Elolvasom a cikket