Az amerikai sztár hazánkkal példálózott

Az amerikai politológus, Patrick Deneen a ZDF Precht című műsorában méltatta a magyar kormány családpolitikáját. Richard David Precht német filozófus vendége, Donald Trump alelnökjelöltjének, J. D. Vance-nek egyik támogatója is – írja a Mandiner a Süddeutsche Zeitungra hivatkozva.

A demokrácia Deenen szerint azt jelenti, hogy „egy nép összejön a bizalom alapján és abban a hitben, hogy talán van egy elképzelésünk a közös sorsról. Ez nem tükröződik a modern demokrácia felfogásában”.

Precht erre Svájcot említette, mire Deenen azt válaszolt, hogy ő inkább Magyarországra gondolt.

Az, ahogy Orbán Viktor a családokat erősíti, „csodálatra méltó”, például nagyszerű, hogy Magyarországon „családbarát járműveket, például egy kisbuszt” le lehet írni az adóból. „Nem fizetnek nagy árat a családbarát politikáért Magyarországon?” – kérdezte Precht. Például az olyan jogok megnyirbálása formájában, mint a szólásszabadság és a sajtószabadság?

A családpolitikán túl keveset tudott Magyarországról, állította Deneen, de a véleményszabadság korlátozása elkerülhetetlen, hiszen Németországban sem szabad náci nézeteket terjeszteni.

Elolvasom a cikket