Egyetemistáknak hirdetett pályázatot a Szent István Intézet

MH/MTI
2024. szeptember 24. kedd. 20:23

A közlemény szerint a pályázat kiírására azért kerül sor, mert azt tapasztalják, hogy Európa napjainkban jelentős változásokon megy át például a globális ökológiai és gazdasági folyamatok, a demográfiai kihívások, a népvándorlás, a digitalizáció és a technológiai fejlődés, valamint a verbális és fizikai erőszak sajnálatos térnyerése miatt.

„Európa szellemi és erkölcsi megújulása elodázhatatlanná vált, amennyiben szeretnénk gyermekeinknek tovább örökíteni azt a kultúrát, amit a hatbetűs szó: Európa jelent számunkra. E gondolkozásban prioritást kell élvezzen a kontinens keresztény gyökérzetének új élettel való megtöltése” – fogalmaztak. Európa jövőjét latolgatva ezért arra hívják a pályázókat, osszák meg velük gondolataikat arról, hogyan látják az európai kereszténység és a keresztény talapzaton álló politizálás esélyeit.

Arra kérik a jelentkezőket, értékeljék az európai kereszténység jelenlegi állapotát a kontinens jövőjének tükrében, kitérve arra, hogy milyen esélyeket látnak a keresztény alapú politizálásra, elsősorban az Európai Unió keretein belül. Fontosnak nevezték, hogy a pályázók térjenek ki esszéjükben arra is, vajon milyen eszközökkel, módszerekkel, kommunikációs megoldásokkal látnák elérhetőnek azt, hogy az európai nemzetek együttműködése ne szakadjon el keresztény alapokon nyugvó eszményeitől, erkölcsétől és hagyományaitól, ami előfeltétele lehet annak is, hogy Európa egy globalizált világban megőrizhesse értékes karakterjegyeit.

A pályázat formája 3-4 oldalas esszé vagy véleménycikk, benyújtás határideje november 10., az eredményhirdetést december 10-én tartják – közölte a Szent István Intézet.

Elolvasom a cikket