Egyeztetést tartott a Belügyminisztérium és a Mazsihisz a bosnyák szurkolók miatt

MH/ MTI
2024. szeptember 24. kedd. 22:48

Bolcsik Zoltán államtitkára hétfőn soron kívül fogadta Grósz Andort, a Mazsihisz elnökét, aki a bosnyák szurkolók korábbi budapesti vonulása miatt kezdeményezett találkozót – tájékoztatta a szövetség az MTI-t.

Közleményük szerint a találkozóra azután került sor, hogy a Mazsihisz elnöke közvetlen megkeresésben és nyilvános nyilatkozatban is rendkívüli egyeztetést kért Pintér Sándor belügyminisztertől a Magyarország–Bosznia-Hercegovina Nemzetek Ligája mérkőzés előtt, rendőri kíséret mellett a zsidó negyedben lezajlott szurkolói felvonulás miatt.

Grósz Andor a Mazsihisz elnökeként és a közösség nevében egyaránt aggodalmát fejezte ki az esemény kapcsán, különösen a magyarországi Holokauszt 80. évfordulójának évében – írták.

A Mazsihisz azt közölte: Bolcsik Zoltán ígéretet tett arra, hogy a kormány tartja magát a zéró tolerancia elvéhez, és a Belügyminisztérium még fokozottabban figyel arra, hogy hasonló jelenség a jövőben ne fordulhasson elő. Az államtitkár egyértelműen kijelentette, hogy Magyarországon továbbra sem engedélyeznek Izrael ellenes tüntetéseket – olvasható a kommünikében.

Azt írták, Grósz Andor emellett azzal a kéréssel fordult a Belügyminisztérium államtitkárához, hogy fokozzák a Mazsihisz intézményeinek védelmét. Megállapodtak abban, hogy a zsidó közösség biztonságának szavatolása érdekében továbbra is szorosan együttműködnek.

Elolvasom a cikket