Elment a Tanító

Vass Csaba szétválaszthatatlan összefüggésben látta és láttatta a gazdaság, a hatalmi szerkezetek, a politikai intézményrendszer, a kultúra, a nyelv és a szubjektumok által teremtett spirituális valóságok világát. Elemzései következésképpen éppúgy támaszkodnak a közgazdaságtan, a politológia és a szociológia, miként a kulturális antropológia, nyelvfilozófia, az ismeretelmélet és az értékelmélet eredményeire. Vizsgálódásainak középpontjában a jelenkor állt, de felfogása szerint a jelen, a globalitás korszaka nem tanulmányozható önmagában, mert valamilyen módon minden korszak magán viseli előzményeinek lenyomatát.

Vass Csaba tanítása szerint a legfontosabb történelmi kérdés ma az, hogy a globalizációs világrendszerváltást követően milyen új létmód alakul ki Földünkön. Ennek megfelelően a globalizációt egyrészt mint új létmódot, másrészt mint az ezt intézményesítő új társadalomszervezetet kell értelmezni. Az új létszinten a globalizációs világtársadalomnál alkalmasabb társadalomszervezeti válasz születik meg, amellyel még kikerülhetünk abból az evolúciós zsákutcából, amelynek irányába a jelen globális folyamatai sodornak bennünket.

A gazdaság alapvetően embergazdaság. Az embergazdaság két alapvető létmód szerint alakul, materiális vagy szakrális létmódváltozatokban és azok intézményrendszereiben. A szocializmus erőszakos úton létrehozott anyagiasított létvilág volt. Feladatának a szakrális létviszonyok felszámolását tekintette. A kapitalizmus a rendszerváltás idejében már a globalitás és intézményrendszereinek, valamint médiumainak uralmává alakult. A közgazdaságtan emberképe a létéről lepusztított tömegember. Ennek filozófia alapzatát a duális filozófia teremtette meg, ami leszakította az embert a létről, leválasztva tőle a természetet. Valójában azonban a létében értelmezett ember alanya és tárgya is a gazdaságnak. A lét és létezés egységét helyreállítani törekvő humángazdaság a szakrális létmódra épülő értékrendszert követi.

A szakrális szemléletű gazdálkodás alapelve, hogy életet meg kell őrizni. Alapfeltevése az, hogy a lét kozmikus egység. Ezt megbontani haszonszerzési, hatalomgyarapítási, öncélú uralmi szempontból életellenes. A ma uralkodó társadalmi-gazdasági berendezkedések pontosan ezt teszik. Épp ezért Vass Csaba tanítványi köre súlyos feladat előtt áll, Csaba munkásságával, életművével és magatartásával ránk hagyta tudását, szemléletmódját. Ezt kell most nekünk az általa kidolgozott módon folytatni.

Ígérjük, hogy az általad kidolgozott szemlélet, lét-magyarázat, igazság-keresés a haláloddal nem fog eltűnni, hanem lesznek folytatói, mi magunk, akik veled együtt küzdöttünk és majd utánunk a mi tanítványaink. Mert bár a Tanító elment, a tanítás megmarad és ez feladatot ró a következő nemzedékekre is.

Tanítványai, harcostársai és barátai

Elolvasom a cikket