Ez az öt szobanövény mindent túlél

Ahogyan az lenni szokott, amikor valaminek sok gazdája van, a szegény növényekről is el-elfeledkezik mindenki. Olykor hetek után vesszük észre, hogy a földjük szinte kopog, máskor hónapokig mondogatjuk, hogy csak át kéne ültetni szegény futókát, aminek már akkora gyökere van, hogy el sem fér a kaspóban… Mégis: ezek a növények élnek, többnyire virulnak is. Jó szívvel ajánljuk őket bármelyik konyhába, akármelyik háztartásba, akár kezdő (szoba)kertészkedők számára is.

Aloe vera: a gyógyító, de szívós szobanövény

Csak jó származhat abból, ha aloe verát tart valaki otthon: gyógyító nedve jól jön, ha megvágjuk vagy éppen megégetjük az ujjunkat, a növény gondozása pedig gyerekjáték. Sivatagi virág, így a sok vizet nem szereti, ellenben a meleg és a napfény a barátja, így napos helyen, legalább tíz fokot meghaladó hőmérsékleten tartsa!

Futóka (Epipremnum aureum)

Iskolák és hivatalok rendszeres lakója ez a kúszó levéldísznövény. Folyamatosan növekedik, cserébe elég igénytelen, bár szereti, ha földje folyamatosan kicsit nedves, a hosszabb locsolási szüneteket is túléli. Viseli a világos, a félárnyékos, de még az enyhén sötét helyen való tartást, ráadásul tápanyagutánpótlás nélkül is sokáig virul.

Agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia)

A fény- és vízhiányt is megbocsátja, sőt szinte jól viseli az agglegénypálma, ami, mint neve is mutatja, sokat tűrő növény. Tönkretenni legkönnyebben túllocsolással lehet, ugyanis ez a pálmafajta kevés vizet igényel, csak akkor locsoljuk, ha földje teljesen kiszáradt! Viszont erősen mérgező, így háziállatoktól és kisgyerekektől tartsuk távol!

Fácánlevelűek (Sansevieria)

Anyósnyelv néven is ismert, igénytelen szobanövény. Szinte bármilyen fényviszonyt jól tolerál, 16-20 fok között remekül érzi magát, alacsony a vízigénye. Szerencsehozó növényként tartották számon, légtisztító hatása is ismert. Ha valakinek ez az első növénye, lehet, örökre megszereti a szobai virágokat!

Korallvirág (Kalanchoe)

Ha „virágszerűbb” szobanövényre vágyunk, a korallvirág a barátunk. Egész évben megannyi színben és méretben kapható pozsgás levelű. Szereti a fényt – de a tűző napot nem! –, így például egy északi tájolású ablak párkányára érdemes helyezni, locsolni pedig kevés vízzel, de nem túl nagy kihagyásokkal érdemes. Így újra és újra virágokat hozhat, pláne, ha a virágzás után nem felejtjük el a hajtásokat visszavágni és bevetni egy-egy tápoldatozást.

Elolvasom a cikket